Σε μία εποχή που η μετανάστευση αποτελεί ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο σε όλο τον πλανήτη, οι περισσότερες χώρες του Δυτικού κόσμου την αντιμετωπίζουν ως πρόβλημα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Μ. Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Ισπανία και η Γαλλία, όπου το 40% των Γάλλων εκτιμούν ότι οι μετανάστες - λαθραίοι και μη- προκαλούν αύξηση της εγκληματικότητας, τη στιγμή που το 2009 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 25%.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Transatlantic Trends: Immigration, η οποία συμπεριέλαβε τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Ισπανία, η κοινή γνώμη γίνεται όλο και πιο αρνητική απέναντι στους μετανάστες, αντιμετωπίζοντας το φαινόμενο της μετανάστευσης μάλλον σαν πρόβλημα παρά σαν ευκαιρία.
Το 2/3 των Βρετανών και περίπου το 50% των Ισπανών και των Αμερικανών συμμερίζονται αυτή την άποψη- αλλά ο Καναδάς αποτελεί εξαίρεση, καθώς μόνο το 27% θεωρεί πως οι μετανάστες είναι πρόβλημα.
Στο θέμα της ενσωμάτωσης στην κοινωνία, ποσοστά 54% και 59% σε Ισπανία και ΗΠΑ αντίστοιχα εκτιμούν ότι οι μετανάστες ενσωματώνονται ομαλά στην κοινωνία, ενώ στην περίπτωση του Καναδά την άποψη αυτή έχουν τα 2/3. Ωστόσο, στην Ολλανδία και την Ιταλία, μόνο το 36% θεωρεί ότι η ενσωμάτωση γίνεται σωστά. Σε Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 40%.
Όταν η «προσοχή» στράφηκε συγκεκριμένα στους μουσουλμάνους, οι αντιδράσεις του κοινού σε Ολλανδία και Ιταλία ήταν σε γενικές γραμμές ίδιες με τις γενικότερες αντιδράσεις προς τους μετανάστες- αλλά στις άλλες χώρες (πλην μίας) η εντύπωση είναι πως οι μουσουλμάνοι ενσωματώνονται πιο δύσκολα.
Στην Ισπανία, μόνο 2 στους 10 πιστεύουν πως οι μουσουλμάνοι ενσωματώνονται, ενώ στην Γερμανία την άποψη αυτή έχει το 1/4. Σε ΗΠΑ και Καναδά, το 45% πιστεύει πως οι μουσουλμάνοι ενσωματώνονται καλύτερα από ό,τι άλλοι μετανάστες. Στη Βρετανία, το 37% θεωρεί πως η ενσωμάτωση των μουσουλμάνων γίνεται ομαλά. Μόνο στη Γαλλία υπάρχει η εντύπωση ότι οι μουσουλμάνοι ενσωματώνονται καλύτερα στην κοινωνία σε σχέση με τους μετανάστες «συνολικά» (44% έναντι 45%).
Όσον αφορά το θέμα του πώς ακριβώς γίνεται σωστά η ενσωμάτωση, οι απόψεις ποικίλλουν: οι Γερμανοί πιστεύουν ότι η γλώσσα είναι «κλειδί», οι Ολλανδοί μιλούν για γλώσσα συν πολιτιστικές αξίες, ενώ οι Ιταλοί, οι Ισπανοί και οι Γάλλοι πιστεύουν ότι μεγαλύτερη σημασία έχει ο σεβασμός προς τους πολιτικούς θεσμούς και τους νόμους.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι αντιλήψεις περί μετανάστευσης έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση, καθώς έχει αυξηθεί ο φόβος για τον ανταγωνισμό από τους μετανάστες σχετικά με τις θέσεις εργασίας. Περισσότερο ανησυχούν οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί, ενώ οι Ιταλοί βλέπουν τους μετανάστες πιο πολύ ως «βοηθητικούς/ συμπληρωματικούς» του ντόπιου εργατικού δυναμικού.
Στο πλαίσιο της έρευνας, την οποία διεξήγε το GMF των ΗΠΑ (German Marshall Fund of the United States), μαζί με το Ίδρυμα Lynde and Harry Bradley (ΗΠΑ), την Compagnia di San Paolo (Ιταλία) και του Barrow Cadbury Trust of Britain, με την υποστήριξη του Fundacion BBVA (Ισπανία), ερωτήθηκαν 1.000 ενήλικες σε κάθε χώρα.
Αναδημοσίευση από: www.kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου