Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Εργασία: Μετά τα πτυχία τι ...

Προσαρμοστικότητα, ξένες γλώσσες, επικοινωνία και καλή συνεργασία με συναδέλφους είναι τα στοιχεία που εκτιμούν περισσότερο οι εργοδότες, οι οποίοι πλέον προσλαμβάνουν πτυχιούχους και από το εξωτερικό. 
Τα προσόντα που δίνουν δουλειά...H ικανότητα καλής συνεργασίας με τους συναδέλφους, η προσαρμογή σε νέες καταστάσεις, οι επικοινωνιακές δεξιότητες και η γνώση ξένων γλωσσών είναι τα προσόντα που εκτιμούν οι εργοδότες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά στην πρόσληψη νέων εργαζόμενων.
Οι μεγάλες, μάλιστα, εταιρείες αναζητούν μεγάλα ταλέντα όχι μόνο στη χώρα τους αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο προκειμένου να τους εντάξουν στο δυναμικό τους.
Ιδιαίτερα οι εταιρείες οι οποίες έχουν αναπτύξει διεθνή επιχειρηματική δραστηριότητα αναφέρουν ότι στο μέλλον το μεγαλύτερο προσόν ενός εργαζόμενου θα είναι η πολυγλωσσία.
Τα συμπεράσματα αυτά προέρχονται από έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, η οποία έγινε στο διάστημα 30 Αυγούστου- 7 Σεπτεμβρίου 2010, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε περίπου 7.000 υπευθύνους προσλήψεων σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις σε 31 χώρες (στις 27 χώρες της Ε.Ε και επίσης σε Νορβηγία, Ισλανδία, Κροατία και Τουρκία). Από την έρευνα αυτή προέκυψε και ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο σχετικά με το ποσό ανταγωνιστική είναι πλέον η αγορά εργασίας για τους νέους, αφού στην εποχή μας αντιμετωπίζουν ανταγωνισμό από ολόκληρη την Ευρώπη, και όχι μόνο σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο. Αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι περισσότεροι από το ένα τέταρτο (28%) των εργοδοτών έχουν προσλάβει πτυχιούχους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το 18% έχουν κάνει προσλήψεις από χώρες εκτός Ευρώπης. Το 41% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι προσέλαβαν υπαλλήλους από το εξωτερικό επειδή αναζητούσαν τα καλύτερα διαθέσιμα ταλέντα.
ΔεξιότητεςΤο 48% των εταιρειών με σημαντικές διεθνείς δραστηριότητες δήλωσαν ότι οι δεξιότητες ξένων γλωσσών αποτελούν τις σημαντικότερες δεξιότητες για το μέλλον. Ειδικά όσον αφορά την πρόσληψη πτυχιούχων σημαντικά ποσοστά των ερωτηθέντων εργοδοτών δήλωσαν ότι για την πρόσληψη στις εταιρείες τους είναι σημαντική η ικανότητα καλής συνεργασίας στο πλαίσιο της ομάδας (98%), η ικανότητα προσαρμογής σε νέες καταστάσεις (97%), οι επικοινωνιακές δεξιότητες (96%) και η γνώση ξένων γλωσσών (67%).
Το κακό βέβαια για τους νέους πτυχιούχους είναι ότι σύμφωνα με την έρευνα του ευρωβαρόμετρου το 87% των υπευθύνων για τις προσλήψεις θεωρεί την επαγγελματική εμπειρία πλεονέκτημα ζωτικής σημασίας, κάτι που βέβαια είναι ανέφικτο για έναν πτυχιούχο.
Μάλιστα οι περισσότεροι πτυχιούχοι σε αντίστοιχη έρευνα έχουν αναφέρει ότι είναι παράλογο να ζητά ένας εργοδότης προϋπηρεσία από κάποιον που μόλις πήρε πτυχίο.
Συνεργασία εργοδοτών με ΑΕΙ
Η πρακτική άσκηση στο πρόγραμμα σπουδών
Όταν ζητήθηκε από τους εργοδότες να επιλέξουν ένα μέτρο το οποίο θα έπρεπε να λάβουν τα πανεπιστήμια για να βελτιωθεί η απασχολησιμότητα των αποφοίτων τους, το 39% ανέφεραν την πρακτική άσκηση σε συγκεκριμένους τομείς ως αναπόσπαστο τμήμα του προγράμματος σπουδών. Παρ' όλα αυτά, μόνο το 12% των εταιρειών δηλώνουν ότι συνεργάζονται τακτικά με τα πανεπιστήμια στον σχεδιασμό της διδακτικής ύλης και των προγραμμάτων σπουδών.
ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενδεικτικές απαντήσεις Κ.Ε.Ε. για τα λατινικά 2023

Οι ενδεικτικές απαντήσεις της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων Γενικών Λυκείων για το μάθημα των Λατινικών Ημερησίων και Εσπερινών Λυκείων.