Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Τεχνολογική κατεύθυνση και Βιολογία Γενικής οι επιλογές των υποψηφίων στις Πανελλαδικές

«Ψηφίζουν» Τεχνολογική Κατεύθυνση και Βιολογία 

ΕΡΕΥΝΑ Του , Χρήστου Κάτσικα , xkatsikas@xkatsikas.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: ΤΑ ΝΕΑ, Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011
 Τι πρέπει να προσέξουν οι 90.000 υποψήφιοι πουετοιµάζουν τις δηλώσεις συµµετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 
Τις επόµενες µέρες αναµένεται να ορίσει το υπουργείο Παιδείας τον χρόνο υποβολής των αιτήσεων - δηλώσεων συµµετοχής για τους 90.000 φετινούς υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2011.

«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν σήµερα τα βασικά στοιχεία που προσδιορίζουν τη διαδικασία αυτή µε την οποία ουσιαστικά αρχίζει η αντίστροφη µέτρηση για τον «µεγάλο γύρο» της πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Οι υποψήφιοι δηλώνουν:

n το δεύτερο µάθηµα γενικής παιδείας που θα εξεταστούν πανελλαδικά n αν θα εξεταστούν πανελλαδικά και στις Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας n αν θα εξεταστούν σε κάποιο/α από τα ειδικά µαθήµατα (Ξένες Γλώσσες, Σχέδιο, Μουσική)

n αν επιθυµούν να είναι υποψήφιοι για τις Στρατιωτικές ή/και Αστυνοµικές Σχολές (δεν έχουν δικαίωµα οι υποψήφιοι των Εσπερινών ΓΕΛ)

n αν επιθυµούν να είναι υποψήφιοι για τις Σχολές των Ακαδηµιών Εµπορικού Ναυτικού n αν επιθυµούν να είναι υποψήφιοι για τα Τµήµατα Επιστήµης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισµού (ΤΕΦΑΑ).

Οι απόφοιτοι θα κληθούν επίσης να υποβάλουν αίτηση - δήλωση στο ίδιο χρονικό διάστηµα στην οποία θα δηλώνουν επιπλέον και την κατεύθυνση στα µαθήµατα της οποίας επιθυµούν να εξεταστούν.

Η αίτηση αυτή του υποψηφίου είναι δεσµευτική και δεν αλλάζει σε καµία περίπτωση. Αν υποψήφιος δεν πάρει µέρος στην εξέταση µαθήµατος κατεύθυνσης, Γενικής Παιδείας ή επιλογής που επέλεξε να εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο, τότε θεωρείται ότι εξετάστηκε στο συγκεκριµένο µάθηµα και πήρε γραπτό βαθµό µηδέν (0).

Πού χρειάζεται προσοχή
Για την επιλογή του δεύτερου µαθήµατος Γενικής Παιδείας που ο υποψήφιος θα επιλέξει να εξεταστεί σε πανελλαδικό επίπεδο, πρέπει να λάβει υπόψη του τα µαθήµατα αυξηµένης βαρύτητας κατά επιστηµονικό πεδίο καθώς και τα µαθήµατα Γενικής Παιδείας που τα αντικαθιστούν µε τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας. Αν τα επιστηµονικά πεδία που προτίθεται να επιλέξει ο υποψήφιος έχουν ως µαθήµατα αυξηµένης βαρύτητας τα µαθήµατα της κατεύθυνσης που εξετάστηκε (π.χ. µαθητής Θετικής Κατεύθυνσης προτίθεται να επιλέξει 3ο και 4ο Επιστηµονικό Πεδίο, όπου τα µαθήµατα αυξηµένης βαρύτητας είναι τα µαθήµατα της κατεύθυνσής του), τότε ο υποψήφιος αυτός έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ως δεύτερο µάθηµα γενικής παιδείας οποιοδήποτε από τα τέσσερα επιλεγόµενα µαθήµατα Γενικής Παιδείας.

Στην αντίθετη περίπτωση (π.χ. υποψήφιος Θετικής Κατεύθυνσης προτίθεται να επιλέξει το 1ο  και 2ο Επιστηµονικό Πεδίο), ο υποψήφιος θα πρέπει να επιλέξει ως δεύτερο µάθηµα Γενικής Παιδείας εκείνο από τα τέσσερα επιλεγόµενα το οποίο µαζί µε το µάθηµα της Νεοελληνικής Γλώσσας αντικαθιστούν τα µαθήµατα αυξηµένης βαρύτητας του 1ου  Επιστηµονικού Πεδίου (που στη συγκεκριµένη περίπτωση είναι η Ιστορία Γενικής Παιδείας).

Εφόσον ο υποψήφιος προτίθεται να επιλέξει το 5ο Επιστηµονικό Πεδίο, το δεύτερο µάθηµα Γενικής Παιδείας το οποίο πρέπει να επιλέξει και να εξεταστεί σε πανελλαδικό επίπεδο είναι τα Μαθηµατικά και Στοιχεία Στατιστικής. Επιπλέον, ο υποψήφιος πρέπει να επιλέξει και να εξεταστεί σε πανελλαδικό επίπεδο και στο µάθηµα επιλογής Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας. Σε αυτή την περίπτωση τα εξεταζόµενα µαθήµατα είναι επτά (7).

Κανένας υποψήφιος δεν µπορεί να δηλώσει το 5ο Επιστηµονικό Πεδίο αν δεν έχει εξεταστεί ή δεν έχει δηλώσει ότι θα εξεταστεί σε πανελλαδικό επίπεδο στα δύο µαθήµατα αυξηµένης βαρύτητας του πεδίου αυτού.

Ιστορία και Φυσική
Σύµφωνα µε τα πρώτα στοιχεία, το µεγαλύτερο τµήµα των φετινών υποψηφίων θα επιλέξει ως «έκτο µάθηµα» τη Βιολογία Γενικής Παιδείας, ενώ σε µικρή απόσταση θα βρίσκεται η επιλογή των Μαθηµατικών Γενικής Παιδείας. Και φέτος η Ιστορία και η Φυσική Γενικής Παιδείας αναµένεται να επιλεγούν από ελάχιστους υποψηφίους, που δεν θα ξεπερνούν συνολικά το 2% των υποψηφίων. Η µεγαλύτερη κατηγορία υποψηφίων, γνωστή ως κατηγορία του 90%, οι υποψήφιοι του Γενικού Λυκείου και οι ελάχιστοι υποψήφιοι της Β΄ οµάδας του ΕΠΑΛ, σύµφωνα µε τα πρώτα στοιχεία του ΥΠΕΠΘ, µοιράζονται στις τρεις Κατευθύνσεις µε διαφορετικό τρόπο: η µερίδα του λέοντος, περίπου 40.000

υποψήφιοι, έχει ενταχθεί στην Τεχνολογική Κατεύθυνση, περίπου 37.000 στη Θεωρητική Κατεύθυνση, ενώ οι υποψήφιοι της Θετικής Κατεύθυνσης είναι περίπου 11.000.

∆ΕΣΜΕΥΤΙΚΗ Η ΑΙΤΗΣΗ
Η αίτηση - δήλωση συµµετοχής για τους υποψηφίους είναι δεσµευτική και δεν αλλάζει σε καµιά περίπτωση

Οι περιορισµοί στις επιλογές

Οι µαθητές κάθε κατεύθυνσης έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν µέχρι δύο επιστηµονικά πεδία ως εξής:

Οι µαθητές της Θεωρητικής Κατεύθυνσης που θέλουν να δηλώσουν εκτός από το 1ο Επιστηµονικό Πεδίο και το:

n 2ο ή το 4ο Επιστηµονικό Πεδίο θα πρέπει να έχουν επιλέξει τα Mαθηµατικά και Στοιχεία Στατιστικής.

n 3ο Επιστηµονικό Πεδίο θα πρέπει να έχουν επιλέξει τη Βιολογία.

n 5ο Επιστηµονικό Πεδίο θα πρέπει να έχουν επιλέξει τα Mαθηµατικά και Στοιχεία Στατιστικής και τις Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας (ως 7ο πανελλαδικώς εξεταζόµενο µάθηµα).

Οι µαθητές της Θετικής Κατεύθυνσης που θέλουν να δηλώσουν:

n το 2ο και το 4ο Επιστηµονικό Πεδίο ή το 2ο και το 3ο Επιστηµονικό Πεδίο ή το 3ο και το 4ο Επιστηµονικό Πεδίο µπορούν να έχουν επιλέξει οποιοδήποτε πανελλαδικώς εξεταζόµενο µάθηµα γενικής παιδείας επιθυµούν.

n ένα εκ των 2ου, 3ου ή 4ου Επιστηµονικού Πεδίου και το 1ο Επιστηµονικό Πεδίο θα πρέπει να έχουν επιλέξει την Ιστορία.

n ένα εκ των 2ου, 3ου ή 4ου Επιστηµονικού Πεδίου και το 5ο Επιστηµονικό Πεδίο θα πρέπει να έχουν επιλέξει τα Mαθηµατικά και Στοιχεία Στατιστικής και τις Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας (ως 7ο πανελλαδικώς εξεταζόµενο µάθηµα).

Οι µαθητές της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (και των δύο κύκλων) που θέλουν να δηλώσουν:

n το 2ο και το 4ο Επιστηµονικό Πεδίο µπορούν να επιλέξουν οποιοδήποτε πανελλαδικώς εξεταζόµενο µάθηµα Γενικής Παιδείας επιθυµούν. n ένα εκ των 2ου ή 4ου Επιστηµονικού Πεδίου και το 1ο Επιστηµονικό Πεδίο θα πρέπει να έχουν επιλέξει την Ιστορία.

n ένα εκ των 2ου ή 4ου Επιστηµονικού Πεδίου και το 3ο Επιστηµονικό Πεδίο θα πρέπει να έχουν επιλέξει τη Βιολογία.

n ένα εκ των 2ου ή 4ου Επιστηµονικού Πεδίου και το 5ο Επιστηµονικό Πεδίο θα πρέπει να έχουν επιλέξει τα Mαθηµατικά και Στοιχεία Στατιστικής και τις Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας (ως 7ο πανελλαδικώς εξεταζόµενο µάθηµα).
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενδεικτικές απαντήσεις Κ.Ε.Ε. για τα λατινικά 2023

Οι ενδεικτικές απαντήσεις της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων Γενικών Λυκείων για το μάθημα των Λατινικών Ημερησίων και Εσπερινών Λυκείων.