Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Χρήση διαδικτύου

«Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνιση του στη ζωή μας το διαδίκτυο και η χρήση του αναπτύσσεται με υπερβολικά γρήγορους ρυθμούς. Ποια νομίζετε πως είναι τα θετικά στοιχεία που αποφέρει η χρήση του διαδικτύου;»
Πρόλογος
Η ηλεκτρονική επανάσταση που έλαβε χώρο τις τελευταίες δεκαετίες, έχει επιφέρει μεγάλες και σημαντικές αλλαγές. Σταθμό στην πορεία των ηλεκτρονικών υπολογιστών αποτελεί η δημιουργία του διαδικτύου, δηλαδή του μέσου που φέρνει σε επαφή τους ανθρώπους από διαφορετικά μέρη του κόσμου, μέσω του υπολογιστή τους. Πρόκειται για μια σύγχρονη ανακάλυψη που διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στο σύγχρονο τρόπο ζωής. Η λειτουργία του διαδικτύου επέφερε μία σειρά θετικών συνεπειών.
Κύριο Θέμα 
Πρώτη θετική συνέπεια της λειτουργίας του διαδικτύου είναι ότι αυτό ευνόησε την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Άτομα από όλο τον κόσμο μπορούν να έρθουν σε επαφή με συνανθρώπους τους από διαφορετικά σημεία του πλανήτη με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά. Τους δίνεται η δυνατότητα να ανταλλάξουν ιδέες και να γνωρίσουν άτομα με άλλες αντιλήψεις και διαφορετικό πολιτισμό. Δημιουργείται μία παγκόσμια κοινότητα από την οποία απουσιάζει ο ρατσισμός, οι διακρίσεις και τα στερεότυπα. Αντίθετα, αναπτύσσονται οι κοινωνικές αρετές της συνεργασίας και της αλληλεγγύης.
Επίσης, χάρη στη λειτουργία του διαδικτύου αναπτύσσονται οι επιστήμες. Δίνεται η δυνατότητα στα μέλη διαφορετικών επιστημονικών ομάδων να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους και να ανταλλάξουν γνώσεις και δεδομένα. Μ’ αυτό τον τρόπο καταργείται η επιστημονική απομόνωση και αναπτύσσεται η συνεργασία. Πορίσματα ερευνών που μέχρι τώρα ήταν άγνωστα λόγω της αδυναμίας να μεταδοθούν στο ευρύ κοινό, είναι τώρα προσβάσιμα. Έτσι αναπτύσσεται η συνεργασία μεταξύ των επιστημόνων και οδηγούμαστε γρηγορότερα στη επίλυση χρόνιων προβλημάτων.
Καθοριστική είναι και η συμβολή του διαδικτύου στις οικονομικές  συναλλαγές. Φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν τη δυνατότητα να συναλλάσσονται μεταξύ τους και να επιλύονται προβλήματα οικονομικής φύσης που υπήρχαν μέχρι τώρα. Ταυτόχρονα, υπάρχει δυνατότητα να υπάρχει πρόσβαση για τους ανθρώπους σε οικονομικά αγαθά από όλο τον κόσμο. Ακόμη, μέσω του διαδικτύου μπορούν να επιτευχθούν συμφωνίες σε διεθνές επίπεδο.
Καταλυτική είναι και η συμβολή του διαδικτύου στον τομέα της εκπαίδευσης. Χάρη στο διαδίκτυο δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης σ’ έναν πολύ μεγάλο όγκο πληροφοριών. Η μάθηση είναι πλέον προσιτή σε όλους. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στον κάθε άνθρωπο να αυτενεργεί και να αναζητεί μόνος του τις πληροφορίες που θέλει. Η γνώση είναι ανοιχτή σε όλους και καταργείται η εκπαιδευτική απομόνωση.
Επίλογος 
Δίκαια λοιπόν το διαδίκτυο χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη επανάσταση της σύγχρονης εποχής. Εισέβαλε στη ζωή μας και επέδρασε καταλυτικά. Σε πολλούς από εμάς η εποχή πριν το διαδίκτυο φαίνεται ως κάτι απόμακρο και πρωτόγονο. Τα οφέλη που αποκομίζει ο σύγχρονος άνθρωπος είναι τεράστια. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που αναφέρουν πως η μεγάλη προσφορά του διαδικτύου δεν μας έχει γίνει ακόμη γνωστή αλλά θα την ανακαλύψουμε στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενδεικτικές απαντήσεις Κ.Ε.Ε. για τα λατινικά 2023

Οι ενδεικτικές απαντήσεις της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων Γενικών Λυκείων για το μάθημα των Λατινικών Ημερησίων και Εσπερινών Λυκείων.