Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Η κρίση επιβραδύνει τον «απογαλακτισμό» των ενηλίκων


Στις «παράπλευρες απώλειες» της οικονομικής κρίσης αποδίδουν την ευθύνη για την μακροχρόνια παραμονή στην οικογενειακή εστία μετά την ενηλικίωση τους οι Έλληνες νέοι 18-34 ετών οι οποίοι ζουν με τους γονείς τους.

Το 61% αυτών επικαλούνται ως κύρια αιτία του τόπου διαβίωσής τους την οικονομική κρίση, σύμφωνα με απάντηση της Επίτροπου για θέματα Πολιτισμού, Εκπαίδευσης, Νεολαίας και Πολυγλωσσίας της ΕΕ κα Α. Βασιλείου, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Γ. Παπανικολάου.


Ειδικότερα, ποσοστό 46% των νέων ενηλίκων ηλικίας 18-34 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθούν να ζουν τουλάχιστον με έναν από τους γονείς. Η Ελλάδα όμως κατέχει την τρίτη θέση στην κλίμακα των χωρών των οποίων η νεολαία προβάλλει ως αιτία την έλλειψη οικονομικών πόρων, με ποσοστό 61%. Προηγούνται η Ουγγαρία (64%) και η Πορτογαλία (62%), ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται στο 44%.

Την δεύτερη θέση στις αιτίες που οι ευρωπαίοι νέοι θεωρούν ότι καθιστούν αδύνατο τον «απογαλακτισμό» τους, κατέχει η έλλειψη στέγης σε προσιτές τιμές (28%).Εντύπωση προκαλεί και το ποσοστό (16%) όσων ουσιαστικά ρίχνουν την ευθύνη στους εαυτούς τους, συμφωνώντας με την παρατήρηση ότι οι νέοι σήμερα θέλουν όλες τις ανέσεις του σπιτιού χωρίς να χρειάζεται να φέρουν το βάρος των ευθυνών.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στην δημοσιότητα από την κ. Βασιλείου μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Γ. Παπανικολάου για την αδυναμία οικονομικής ανεξαρτητοποίησης των νέων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ο κ. Παπανικολάου επισημαίνει ότι η οικονομική κρίση, ιδίως στον ευρωπαϊκό νότο, εντείνει το φαινόμενο της στέγασης των νέων σχετικά μεγάλης ηλικίας στο σπίτι των γονιών τους ενώ η αύξηση της ανεργίας στις νεανικές ηλικίες αυξάνει και το φαινόμενο της εγκατάλειψης της αυτόνομης οικίας και της επανεγκατάστασης των νέων στο σπίτι των γονιών τους.

Η κ. Νικολάου από την πλευρά της συμμερίζεται την πρωτεύουσα σημασία που κατέχουν οι διαφορετικές οικονομικές συνθήκες ανάμεσα στις χώρες του Βορρά και του Νότου της Ευρώπης, όμως παράλληλα υποστηρίζει ότι υπάρχουν και κάποιοι πολιτισμικοί παράγοντες που επεξηγούν το φαινόμενο, όπως η σημασία που αποδίδουν οι νέοι στην οικογένεια κι ο διαφορετικός τρόπος ζωής.

Ο κ. Παπανικολάου ανέφερε στις δηλώσεις του τα εξής: «Είναι εμφανές ότι η οικονομική κρίση δημιουργεί συνθήκες οικονομικής εξάρτησης των νέων από τους γονείς τους. Δυστυχώς αντί να εντατικοποιούνται πολιτικές που θα ενισχύουν επιχειρηματικά και εργασιακά το πιο παραγωγικό και ελπιδοφόρο ηλικιακό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, η Ελλάδα σήμερα δεν έχει εκπονήσει ούτε ένα ολοκληρωμένο έργο που να συνδέεται με την στήριξη της επιχειρηματικότητας, δεν έχει αξιοποιήσει ούτε ένα ευρώ για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στην έρευνα και την καινοτομία, παρά τα πάνω από 500 εκατ. ευρώ κοινοτικών πόρων που διαθέτονται στη χώρα μας για τους δύο παραπάνω σκοπούς στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007 – 2013».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενδεικτικές απαντήσεις Κ.Ε.Ε. για τα λατινικά 2023

Οι ενδεικτικές απαντήσεις της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων Γενικών Λυκείων για το μάθημα των Λατινικών Ημερησίων και Εσπερινών Λυκείων.