Παρατηρώντας κάποιος προσεκτικά τη μακραίωνη πορεία του ελληνικού έθνους, θα διαπιστώσει πως όλη η ιστορία της Ελλάδας είναι γεμάτη από αντιφάσεις. Από πολλούς διατυπώνεται η άποψη πως η κατάσταση αυτή διαμορφώθηκε από τις διαφορετικές επιδράσεις που δέχεται η χώρα μας, μιας και βρίσκεται σ’ ένα σταυροδρόμι όπου συναντιούνται ο πολιτισμός της Δύσης με αυτόν της Ανατολής.
Υπάρχουν πολλά στοιχεία θετικών αποχρώσεων που χαρακτηρίζουν τη χώρα μας.
Καταρχήν, η Ελλάδα είναι γνωστή σ’ όλο τον κόσμο για την ιστορία της και τον πολιτισμό της. Είναι ένας από τους πιο λαμπρούς πολιτισμούς, ο οποίος αποτέλεσε βάση για τη δημιουργία του δυτικού πολιτισμού. Σε όλα τα σχολικά εγχειρίδια, σε όλο τον κόσμο, διδάσκεται η ελληνική ιστορία. Πρόκειται φυσικά για μια κατάσταση που μας κάνει υπερήφανους.
Αλλά και η σύγχρονη Ελλάδα δεν υστερεί. Τις τελευταίες δεκαετίες η χώρα μας εκσυγχρονίζεται. Η είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε ώθηση και δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης. Σε όλη τη χώρα πραγματοποιούνται έργα υποδομής που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας. Επιπλέον, θα πρέπει να γίνει αναφορά και στην ελληνική ναυτιλία, η οποία κυριαρχεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Πέρα από τη μακραίωνη παράδοση, η χώρα μας έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια θαλασσοκράτειρα.
Ωστόσο, η ανάπτυξη αυτή προσκρούει πολλές φορές σε παγιωμένες αντιλήψεις του παρελθόντος. Δυστυχώς, εξακολουθούν να υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς, κυρίως στο δημόσιο τομέα, τα οποία καταδυναστεύουν τους πολίτες και εμποδίζουν την ανάπτυξη της χώρας. Επίσης, η γραφειοκρατία είναι ακόμη ένα αρνητικό στοιχείο που απαξιώνει τους πολίτες και ορθώνεται ως εμπόδιο σε κάθε δημιουργική προσπάθεια.
Οι σύγχρονοι Έλληνες ενδιαφέρονται μόνο για τα υλικά αγαθά, αδιαφορώντας για τα πνευματικά. Έτσι, τομείς όπως η λογοτεχνία, το θέατρο και οι τέχνες, στους οποίους κατά το παρελθόν οι Έλληνες είχαν διαπρέψει, σήμερα έχουν διαρκή υστέρηση. Σε αντίθεση ο υλικός ευδαιμονισμός κυριαρχεί σε όλους τους τομείς.
Επιπλέον, έχει χαθεί το στοιχείο της κοινωνικότητας που χαρακτήριζε όλους τους Έλληνες. Κανείς πλέον δεν ενδιαφέρεται για τους συνανθρώπους του. Αντίθετα, κυριαρχεί ο ατομικισμός. Καθένας ενδιαφέρεται για την προσωπική του άνοδο και ευημερία, αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους.
Επίλογος
Όπως γίνεται αντιληπτό, όλες αυτές οι αντιφάσεις που χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξή της. Θα πρέπει λοιπόν να προσπαθήσουμε όλοι μαζί ώστε να εξαλείψουμε τα αρνητικά στοιχεία, για να μπορέσει η χώρα μας να προοδεύσει. Μόνο με την κοινή προσπάθεια θα επέλθει η κοινωνική ευημερία.
6 σχόλια:
ο πρόλογος είναι λάθος...ΕΘΝΟΣ έχουμε μετα το 1929!
Δεν εχει τιτλο;;
Ευχαριστω βλακες θα γραψω την εκθεση μου τωρα!
111111
slay
οκ αλλα ο τιτλος;;
Δημοσίευση σχολίου