Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Έκθεση Γ Γυμνασίου: Επιλογή επαγγέλματος

«Καθοριστικό παράγοντα στη ζωή του ανθρώπου παίζει η επιλογή του επαγγέλματος που αυτός θα ακολουθήσει στην υπόλοιπη ζωή του. Με ποια κριτήρια πιστεύετε πως πρέπει να γίνεται η επιλογή επαγγέλματος από ένα νέο;»
Πρόλογος
Όλοι οι άνθρωποι σε κάποια στιγμή της ζωής τους καλούνται να αποφασίσουν το επάγγελμα που πρόκειται να ασκήσουν. Είναι μια καθοριστική απόφαση, γιατί η επιλογή επαγγέλματος είναι υπόθεση ζωής. Πρέπει να γίνεται με τα κατάλληλα κριτήρια, για να μπορέσει ο άνθρωπος να πορευτεί με επιτυχία στην υπόλοιπη ζωή του.



Κύριο Θέμα
Κάθε άτομο πρέπει να επιλέγει το επάγγελμα που θα ασκήσει με βάση ότι αυτό θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες κλίσεις του και στα ενδιαφέροντά του. Με αυτόν τον τρόπο θα πετύχει να εργάζεται πιο αποδοτικά, αφού θα κάνει κάτι που του αρέσει, αλλά και ευχάριστα, γιατί θα είναι μια εργασία σύμφωνη με τη φύση του.
Ακόμα, το επάγγελμα που θα ακολουθήσει κάποιος θα πρέπει να του εξασφαλίζει οικονομική  άνεση. Από τη στιγμή που η εργασία είναι βιοποριστική κάθε άνθρωπος επιλέγει το επάγγελμα του με κριτήριο ότι αυτό πρέπει να ικανοποιεί τις ανάγκες του και να του παρέχει οικονομική ευημερία. Γι’ αυτό δεν πρέπει η επιλογή επαγγέλματος να γίνεται μόνο με συναισθηματικό κριτήριο.
Επιπλέον, σημαντικές είναι και οι ψυχικές ωφέλειες που αυτό θα του παρέχει. Πρέπει να τον ευχαριστεί ψυχικά, ώστε να είναι χαρούμενος όταν το εξασκεί. Έτσι, δε θα κουράζεται εύκολα, ούτε θα δυσανασχετεί, αλλά αντίθετα θα έχει τη δυναμική να αντιμετωπίσει όποια δυσκολία του παρουσιαστεί. Θα αισθάνεται ψυχική γαλήνη και ηρεμία.
Τέλος, θα πρέπει το επάγγελμα που ασκούμε να μας εξασφαλίζει κοινωνική καταξίωση και κοινωνικότητα. Δηλαδή αφενός οφείλει να αναπτύσσει το αίσθημα προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο και αφετέρου να παρέχει τη δυνατότητα στο άτομο να απολαμβάνει το αίσθημα της καταξίωσης και ανέλιξης.
Επίλογος
Η εργασία αποτελεί πηγή ατομικής αλλά και κοινωνικής ευημερίας. Σκοπός της κοινωνίας είναι να εξασφαλίζει στα μέλη της θέσεις εργασίας, αλλά ταυτόχρονα μέσω των διάφορων φορέων να κατευθύνει τα μέλη της να οδηγούνται στη σωστή επιλογή επαγγέλματος.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οκ

Ανώνυμος είπε...

Ωκ

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δεν το δίνεται όλο;
Τη έκθεση ολοκληρωμένη

Ανώνυμος είπε...

Μπουρδέλο site. Την άλλη φορά δώστε όλη την έκθεση και όχι 100 λέξεις. Ούτε το μισό όριο δεν συμπληρώνουμε έτσι. Ξεφτίλες.

Ενδεικτικές απαντήσεις Κ.Ε.Ε. για τα λατινικά 2023

Οι ενδεικτικές απαντήσεις της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων Γενικών Λυκείων για το μάθημα των Λατινικών Ημερησίων και Εσπερινών Λυκείων.