Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Η δημοκρατία των sms

Ο πιο γρήγορος τρόπος επικοινωνίας είναι τα sms. Απλός, άμεσος, διακριτικός, σύντομος. Αλλά τα sms δεν περιορίζονται μόνο στις διαπροσωπικές σχέσεις. Γίνονται τρόπος δημόσιας δήλωσης, έκφρασης γνώμης, τοποθέτησης. Τα sms είναι ένας σύγχρονος τρόπος ψηφοφορίας. Δεν διασφαλίζεται βέβαια σ’ αυτά η διπλοψηφία, κι έτσι μέχρι στιγμής δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε επίσημες πολιτικές ή κομματικές εκλογικές διαδικασίες.
Η ψήφος ή η δήλωση γνώμης μέσω sms αφορά, μέχρι στιγμής, τα φεστιβάλ τραγουδιού (τη βραδιά του Φεστιβάλ Γιουροβίζιον πιάνεται το χέρι πολλών για να δώσουν πόντους στο αγαπημένο τους τραγούδι), στα τηλεπαιχνίδια ή στα reality (επιστρατεύονται κοινότητες φίλων και γνωστών για να υπερψηφιστεί ο τάδε ή ο δείνα), και είναι ένας από τους προσφορότερους τρόπους επικοινωνίας στις ραδιοφωνικές εκπομπές. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν μπει σ’ αυτόν το χορό και οι αναγνώστες.
Το Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου είναι ένα βραβείο, που κρύβει από πίσω μια μεγάλη επιτροπή: το κοινό των αναγνωστών - ή, τουλάχιστον, όσων συμμετέχουν σ’ αυτή τη διαδικασία. Μια ομάδα κριτικών λογοτεχνίας επιλέγει τη δεξαμενή των βιβλίων από τα οποία το κοινό, οι αναγνώστες, θα διαλέξει αυτό που θεωρούν καλύτερο. Φέτος οι αναγνώστες έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε δέκα βιβλία της τελευταίας χρονιάς.
Είναι λοιπόν τα sms, αυτή η σύγχρονη επαφή πολλών νέων ανθρώπων με τη γραφή, η νέα συμμετοχική διαδικασία; Οι μετέχοντες σε μια διαδικασία επιλογής μέσω sms δεν αποτελούν οργανωμένη κοινότητα, δεν συναντιούνται ποτέ, δεν καταλήγουν στην απόφασή τους έπειτα από μαραθώνιες συζητήσεις και αντεγκλήσεις. Σε τίποτα δεν θυμίζει αυτή η διαδικασία τις παλιές συζητήσεις σε γεμάτα καπνό γραφεία, ούτε πρόκειται οι μετέχοντες σ’ έναν διαγωνισμό να πάνε μετά στο μπαρ ή στην ταβέρνα. Το σημαντικότερο όμως σημείο διαφοράς με τις παλαιότερου τύπου συμμετοχικές διαδικασίες είναι ο τρόπος επικοινωνίας μέσω της γλώσσας. Τα sms έχουν το δικό τους λεξιλόγιο, έχουν κωδικούς, κώδικες και συντομογραφίες (π.χ. Σ/Κ αντί για Σαββατοκύριακο, «θα σε μηνυματάρω» κ.λπ.). Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν καν λέξεις, όπως συνήθως συμβαίνει στις περιπτώσεις ψηφοφορίας για καποιο γεγονός. Οι συμμετέχοντες ψηφίζουν με τρία ή τέσσερα γράμματα και αριθμούς. Χωρίς πολλές διαδικασίες, χωρίς πολυλογίες. Στην εποχή της ταχύτητας δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Μόνο κωδικοί που δηλώνουν προτίμηση και άποψη.
Τα sms ακόμα ξενίζουν κάποιους. Μερικοί αρνούνται να αγγίξουν τα πλήκτρα για να γράψουν ένα μήνυμα. Ενστάσεις εξακολουθούν να υπάρχουν για τη συρρίκνωση της έκφρασης. Παρ’ όλα αυτά, τα sms είναι επαφή, είναι -ενίοτε- συντροφιά, είναι αμεσότητα, συχνά υποκαθιστούν την κουβεντούλα. Και κυρίως, έχουν πολύ καλή σχέση με τη δημοκρατία και την ισότητα. Ολα τα sms είναι ίσα. 

ΟΛΓΑ ΣΕΛΛΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενδεικτικές απαντήσεις Κ.Ε.Ε. για τα λατινικά 2023

Οι ενδεικτικές απαντήσεις της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων Γενικών Λυκείων για το μάθημα των Λατινικών Ημερησίων και Εσπερινών Λυκείων.