Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Πτυχία και όχι βεβαιώσεις θα χορηγούν τα "Κολλέγια" – ΤΙ ΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΟΥ ΔΝΤ


Ρεπορτάζ:esos.gr
Οι εκδοθέντες από το ΚΕΜΕ (Κολλέγια)  τίτλοι εκπαίδευσης  να είναι οι ίδιοι με εκείνους που θα είχαν χορηγηθεί εάν η εκπαίδευση είχε πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου στο κράτος μέλος καταγωγής του τίτλου, ορίζει εγκύκλιος του υπ. Παιδείας, στηριζόμενο  στο άρθ. 50§3 γ΄,  του π.δ. 38/2010.Ειδικότερα η  εγκύκλιος του υπ. Παιδείας ,  έχει ως εξής:


 ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ  ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ  ΤΩΝ ΚΑΤΟΧΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ  ΠΟΥ ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ  ΤΑ  ΚΕΜΕ  ΣΤΟ  ΠΛΑΙΣΙΟ   ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ   ΔΙΚΑΙΟΧΡΗΣΗΣ
Οι απόφοιτοι Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης (ΚΕΜΕ), τα οποία εδρεύουν νόμιμα στην Ελλάδα και διαθέτουν έγκυρες συμβάσεις πιστοποίησης (validation) ή δικαιόχρησης (franchising) με Πανεπιστήμια άλλων κρατών-μελών της Ευρ. Ένωσης, δύνανται να ζητήσουν την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων που ενδεχομένως έχουν αποκτήσει στα εν λόγω κράτη-μέλη, κατόπιν των σπουδών που πραγματοποίησαν στα ως άνω ΚΕΜΕ.
Τα εν λόγω επαγγελματικά προσόντα αναγνωρίζονται υπό προϋποθέσεις, ορισμένες εκ των οποίων είναι οι κατωτέρω:
-          Το αιτούμενο επάγγελμα να είναι νομοθετικά ρυθμιζόμενο στην Ελλάδα (άρθ. 2§1, π.δ. 38/2010 ΦΕΚ 78Α ).
-          Ο αιτών να έχει κατοχυρώσει επαγγελματικά δικαιώματα για το αιτούμενο επάγγελμα στο κράτος-μέλος προέλευσης, είτε ως αυτοαπασχολούμενος, είτε ως μισθωτός (άρθ. 2§1, π.δ. 38/2010).
-          Η εκπαίδευση στο ίδρυμα (ΚΕΜΕ) που παρέσχε την κατάρτιση να έχει πιστοποιηθεί επισήμως από το εκπαιδευτικό ίδρυμα που βρίσκεται στο κράτος-μέλος καταγωγής του τίτλου (άρθ. 50§3 α΄, π.δ. 38/2010).
-          Οι εκδοθέντες από ΚΕΜΕ τίτλοι εκπαίδευσης να είναι οι ίδιοι με εκείνους που θα είχαν χορηγηθεί εάν η εκπαίδευση είχε πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου στο κράτος μέλος καταγωγής του τίτλου (άρθ. 50§3 β΄, π.δ. 38/2010).
-          Οι εκδοθέντες από ΚΕΜΕ τίτλοι εκπαίδευσης να προσδίδουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα στην επικράτεια του κράτους-μέλους που χορήγησε τον τίτλο (άρθ. 50§3 γ΄, π.δ. 38/2010).
Εκτός των ανωτέρω  προϋποθέσεων, οι αιτήσεις αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων εξετάζονται σε ατομικό επίπεδο από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ), το οποίο αποφαίνεται επί τη βάσει των διατάξεων του π.δ. 38/2010 και του συνολικού φακέλου του αιτούντος.

ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Στο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με το ΔΝΤ στο κεφάλαιο «Κλειστά επαγγέλματα» υποχρεώνει το ελληνικό Κράτος να εφαρμόσει μέχρι 31 Δεκεμβρίου τα εξής:
«Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει νομοθεσία και θα πάρει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να ολοκληρώσει την ουσιαστική μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κανόνων της ΕΕ σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, συμπεριλαμβανομένης και της συμμόρφωσης με όλες τις αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (εκτός των άλλων, σχετικά με τα franchised διπλώματα),τη σύσταση των διοικητικών δομών που είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή των κανόνων αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων όπως και την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με  τις εκκρεμείς αιτήσεις τους για  αναγνώριση»
Το esos.gr υπενθυμίζει πως το δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων επιβάλει την αναγνώριση των  franchised διπλωμάτων , χωρίς να κάνει διάκριση ακαδημαϊκή ή επαγγελματική , διότι πρόκειται για πτυχία άλλου κράτους-μέλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενδεικτικές απαντήσεις Κ.Ε.Ε. για τα λατινικά 2023

Οι ενδεικτικές απαντήσεις της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων Γενικών Λυκείων για το μάθημα των Λατινικών Ημερησίων και Εσπερινών Λυκείων.