Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Μείωση αριθμού εισακτέων




«Μαχαίρι» στον αριθμό εισακτέων στα ΑΕΙ
07/11/2010 - 15:12

Κυρίως τα περιφερειακά πανεπιστήμια ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε μείωση φοιτητών έως και 30%, εάν υπάρξει περικοπή των κονδυλίων το 2011
Οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων της χώρας βάζουν «μαχαίρι» στον αριθμό των εισακτέων για το 2011. Η πρόταση για τη δραστική μείωση των φοιτητών που θα φθάνει έως και το 30%, «έπεσε» στο τραπέζι της τελευταίας Συνόδου του Οκτωβρίου στο Ρέθυμνο και βρήκε ευήκοα ώτα στο σώμα των πρυτάνεων. Αιτία, οι περικοπές κατά 33% στην κρατική χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, που καθιστά οριακή ή και αδύνατη τη λειτουργία τους.
Τρία από τα πολυπληθέστερα πανεπιστήμια, το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το Δημοκρίτειο της Θράκης (ΔΠΘ) καθώς και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ήταν τα πρώτα που συμφώνησαν να προχωρήσουν στο κόψιμο των εισακτέων, εάν ισχύσει τελικώς και για τα ΑΕΙ η περικοπή κονδυλίων. Ζητούν από το υπ. Παιδείας να σταματήσει να βάζει φοιτητές σε Ιδρύματα που... υποχρηματοδοτεί.
Προ ημερών, μάλιστα, το ΑΠΘ, που είναι το δεύτερο σε φοιτητές ΑΕΙ στη χώρα, εξέδωσε ψήφισμα, ζητώντας από την κυβέρνηση να εξαιρέσει τη χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης από την πολιτική της λιτότητας, προκειμένου τα ανώτατα ιδρύματα να ανταποκριθούν στις βασικές ακαδημαϊκές και λειτουργικές τους ανάγκες.
Η Σύγκλητος του ΑΠΘ διαπίστωσε την αδυναμία λειτουργίας του Πανεπιστημίου μετά την περικοπή κατά 33% του τακτικού προϋπολογισμού, καθώς και την αναμενόμενη μείωση, μεγαλύτερη του 50%, των δημοσίων επενδύσεων.
«Ζητούμε να εξαιρεθεί η ανώτατη εκπαίδευση από τη λιτότητα. Η υποχρηματοδότηση της Παιδείας ανατροφοδοτεί την ύφεση», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Ιωάννης Μυλόπουλος, συμπληρώνοντας: «Το κονδύλιο του τακτικού προϋπολογισμού που εγκρίθηκε για τη φετινή χρονιά δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των ανελαστικών δαπανών».
Επιδείνωση
«Η κατάσταση επιδεινώνεται εξαιτίας του υψηλού κόστους του έκτακτου προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν τα μεγάλα κενά σε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, κι εξαιτίας της αύξησης του φοιτητικού πληθυσμού, ως αποτέλεσμα των νέων διατάξεων περί μεταγραφών.
Δεν ζητούμε χρήματα για μας, αλλά για τα παιδιά. Μειώνεται η χρηματοδότηση αλλά συνεχίζουν να αυξάνονται οι δαπάνες. Με τις μετεγγραφές φέτος, διπλασιάστηκε ο αριθμός των φοιτητών μας.
Σε πολλές σχολές του Πολυτεχνείου και των Παιδαγωγικών τμημάτων, είχαμε αύξηση φοιτητών από 70% έως και 100%! Ξεχειλίζουν οι αίθουσές μας. Εάν λοιπόν δεν αυξηθεί η χρηματοδότηση, αναγκαστικά θα προχωρήσουμε στη μείωση των εισακτέων. Η πολιτεία έχει κάνει την επιλογή για ένα μαζικό πανεπιστήμιο, κι αυτή την επιλογή της πρέπει να τη στηρίξει οικονομικά».
Πανεπιστήμια στο νοίκι, σχολές χωρίς εργαστήρια κι επιστημονικό αντικείμενο, φοιτητικές εστίες ανύπαρκτες, τμήματα σπαρμένα σαν τα μανιτάρια από νησί σε νησί και από πόλη σε πόλη, χωρίς καμιά σύνδεση μεταξύ τους, «ιπτάμενοι» καθηγητές και χρέη παντού. Αυτή είναι σήμερα η εικόνα των εκτός Αθηνών ΑΕΙ.
ΔΙΟΓΚΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ
  • Η πολυδιάσπαση του Πανεπιστημίου Αιγαίου επιβάλλει τη διάθεση μεγάλου ποσοστού του προϋπολογισμού για τη φοιτητική μέριμνα (σίτιση και στέγαση). Επιπλέον η ύπαρξη 6 Πανεπιστημιακών Μονάδων επιβάλλει τη διασπορά υπηρεσιών και υποδομών, αποτέλεσμα της οποίας είναι το αυξημένο κόστος συντήρησής τους.
  • Για τα μισθώματα 41 ενοικιαζόμενων κτιρίων δίνονται: Μυτιλήνη: 645.192 ευρώ, Σάμος: 142.518 ευρώ, Χίος: 393.504 ευρώ, Σύρος: 157.447 ευρώ. Σύνολο: 1.999.460 ευρώ. Επίσης, η στέγαση των φοιτητών σε Μυτιλήνη, Ρόδο και Σάμο κοστίζει 1.020.322 ευρώ.
Για να σωθούν
Κόβουν από σίτιση και στέγαση
Ενα εκατ. ευρώ πληρώνει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για τη στέγαση των φοιτητών του και 2 εκατ. ευρώ για ενοίκια αιθουσών διδασκαλίας! Δύο εκατ. ευρώ για ενοίκια πληρώνει και το AΠΘ, ενώ παρόμοια ποσά δίνουν το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ιόνιο, το Δ. Μακεδονίας, το Θεσσαλίας και το Θράκης.
«Λειτουργούμε οριακάΔεν έχουμε περιουσιακά στοιχεία για να επιβιώσουμε, όπως έχουν τα κεντρικά Ιδρύματα. Με περικοπές έως 33% κόβουμε από παντού, από τη σίτιση και τη στέγαση φοιτητών. Θα αναγκαστούμε για το 2011 να μειώσουμε μέρος των εισακτέων. Εάν τελικώς ισχύσουν οι περικοπές θα ζητήσουμε οπωσδήποτε δραστική μείωση των φοιτητών που δεχόμαστε ετησίως», μας λέει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Πάρις Τσάρτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενδεικτικές απαντήσεις Κ.Ε.Ε. για τα λατινικά 2023

Οι ενδεικτικές απαντήσεις της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων Γενικών Λυκείων για το μάθημα των Λατινικών Ημερησίων και Εσπερινών Λυκείων.