Βήματα που ακολουθούμε για την απεξάρτηση πλαγιασμένου υποθετικού λόγου:
1) Ξεκινάμε πάντα πρώτα από την απόδοση γιατί αυτή είναι που πλαγιάζεται, η υποθετική πρόταση ως δευτερεύουσα του ευθύ απλά επηρεάζεται από τον πλαγιασμό του λόγου.
Έχουμε π.χ. nunc intellego, si iste in Manliana castra pervenerit,..neminem tam stultum fore...(μάθημα 42)
H απόδοση του υποθετικού λόγου βρίσκεται μέσα στο ειδικό απαρέμφατο fore και το ρήμα εξάρτησης του πλάγιου λόγου είναι το intellego.
2) Φέρνουμε στον ευθύ, απεξαρτούμε δηλαδή την απόδοση. Εφόσον στο συγκεκριμένο παράδειγμα ο πλάγιος είναι ειδικό απαρέμφατο, στον ευθύ θα έχουμε κύρια πρόταση κρίσεως με οριστική. Έχουμε λοιπόν: nunc intellego: <>. Μετατρέψαμε σε μέλλοντα γιατί το απαρέμφατο που είχαμε ήταν χρόνου μέλλοντα. Το υποκείμενο και το κατηγορούμενο του απαρεμφ. που ήταν σε αιτιατική γίνονται υποκ και κατηγορούμενο ρήματος και μπαίνουν τώρα σε ονομαστική.
3) Εστιάζουμε στη συνέχεια στην υπόθεση. Παρατηρούμε ότι στα πλαίσια του πλαγιασμένου λόγου, εκφέρεται με υποτακτική παρακειμένου (pervenerit). Η υποτακτική αυτή πρέπει να μετατραπεί στον ευθύ σε συνδυασμό με ό,τι έχουμε στην απόδοση για να ανταποκρινόμαστε σε κάποιο από τα είδη των υποθετικών όπως τα γνωρίζουμε στα λατινικά.
Λαμβάνοντας εδώ υπόψιν μας ότι στην απόδοση έχουμε οριστική μέλλοντα, συμπεραίνουμε ότι στην υπόθεση πρέπει να έχουμε οριστική απλού μέλλοντα ή συντελεσμένου.
Βρισκόμαστε δηλαδή στην 3η μορφή του 1ου είδους, την ανοικτή υπόθεση για το μέλλον. Στην συγκεκριμένη υποθετική πρόταση έχουμε υποτακτική παρακειμένου που είναι συντελικός χρόνος.
Επομένως, αποκλείουμε τη μετατροπή σε απλό μέλλοντα γιατί πρέπει να μετατρέψουμε σε συντελικό χρόνο, άρα σε συντελεσμένο μέλλοντα.
Ωστόσο, ο τύπος pervenerit της υποτακτικής παρακειμένου συμπίπτει μορφικά με την οριστική συντελεσμένου μέλλοντα.
Αλλαγές σε πρόσωπα ή αντωνυμίες εν προκειμένω δεν χρειάζονται. Άρα η υποθετική πρόταση στον ευθύ θα έχει ως εξής: si iste in Manliana castra pervenerit.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου