Με βάση την παρακάτω πηγή και τις ιστορικές σας γνώσεις να παρουσιάσετε τις αρχές της Κοινωνιολογικής Εταιρείας και την παρουσία της στην ελληνική πολιτική σκηνή.
ΠΗΓΗ:
«Από το ιδρυτικό της Κοινωνιολογικής Εταιρείας»
«Ιδρύεται εν Αθήναις Σύλλογος υπό την επωνυμίαν «Κοινωνιολογική Εταιρεία», σκοπών:
I. Να υποβοηθήση τας φιλοσοφικάς, κοινωνιολογικάς και οικονομικάς μελέτας και να τας εκλαϊκεύση.
II. Να εργασθή, όπως αναγνωρισθή πρακτικώς η πολιτική αρχή ότι:
α. σκοπός της πολιτείας είναι η δι’ όλα τα μέλη της κοινωνίας εξασφάλισις και προαγωγή εξ ίσου ευνοϊκών συνθηκών προς ανάπτυξιν της προσωπικότητάς των
β. προς επίτευξιν του σκοπού τούτου, ο οποίος δεν είναι δυνατόν να πληρωθή τελείως, αν μη καταστώσι κοινά τα μέσα της παραγωγής και ρυθμισθή η διανομή του πλούτου αναλόγως των αναγκών εκάστου, πρέπει να μεταβάλλεται βαθμιαίως ο οικονομικός και πολιτειακός οργανισμός κατά το εκάστοτε δυνατόν μέτρον, αδιαφόρως προς την εκ τούτου βλάβην των ατομικών συμφερόντων ωρισμένων προσώπων ή τάξεων.
γ. προς τοιαύτην βαθμιαίαν επίτευξιν του ανωτέρου σκοπού είναι απαραίτητος η οργάνωσις του εργαζομένου λαού εις οικονομικούς συνεταιρισμούς, και ίδιον πολιτικόν κόμμα.»
Αλέξ. Παπαναστασίου, Μελέτες, Λόγοι, Άρθρα, σ. 3, (1957)
Απάντηση
Η Κοινωνιολογική Εταιρεία ήταν η σοβαρότερη πολιτική ομάδα με σοσιαλδημοκρατικό προσανατολισμό που εμφανίστηκε στην Ελλάδα κατά την πρώτη δεκαετία του εικοστού αιώνα. Σύμφωνα με το παράθεμα, που είναι απόσπασμα του ιδρυτικού κειμένου του συλλόγου, η Κοινωνιολογική Εταιρεία συστήθηκε στην Αθήνα έχοντας ως στόχο να εκλαϊκεύσει την φιλοσοφική, επιστημονική γνώση καθώς και τις οικονομικές και κοινωνιολογικές μελέτες. Στο ίδιο κείμενο διατυπώνονται και οι βασικές ιδεολογικές κατευθύνσεις που η Εταιρεία οφείλει να προβάλλει και να προωθήσει. Οι συντάκτες του κειμένου εκφράζουν την πεποίθηση ότι για την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας έπρεπε η ισότητα και η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για όλους τους πολίτες να αποτελέσουν την βάση οργάνωσης της πολιτείας. Απαραίτητο για αυτόν τον σκοπό θα ήταν να διανεμηθεί ο πλούτος σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του καθενός παραμερίζοντας τα οικονομικά συμφέροντα είτε ιδιωτών είτε συγκεκριμένων τάξεων. Η επίτευξη των στόχων αυτών προϋπέθετε, σύμφωνα πάντα με το ιδρυτικό κείμενο, την συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων και την σύσταση πολιτικού κόμματος. Από τα παραπάνω άρθρα του καταστατικού της Κοινωνιολογικής Εταιρείας καθίσταται σαφής ο μεταρρυθμιστικός χαρακτήρας της και οι σοσιαλδημοκρατικές αρχές που εκφράζει, βλ. σχολ. εγχειρ., σελ. 93: «Τα αριστερά κόμματα … κόμμα». Η Κοινωνιολογική Εταιρεία ανέπτυξε αξιόλογη πολιτική δραστηριότητα και, ακολουθώντας την ιδρυτική της διακήρυξη, προχώρησε λίγο αργότερο στην ίδρυση πολιτικού κόμματος. Πιο συγκεκριμένα η Εταιρεία για πρώτη φορά εμφανίστηκε στις εκλογές του Αυγούστου του 1910, βλ. σχολ. εγχειρ., σελ. 89: «Σε κάποιες ... Κοινωνιολογική Εταιρεία.» και σελ. 93: «Πράγματι, στα μέσα του 1910...στους Φιλελευθέρους.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου