Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Αλλάζει ο τρόπος εισαγωγής στις σχολές της Πυροσβεστικής

Οι υποψήφιοι θα εισάγονται με το σύστημα των απολυτηρίων εξετάσεων σε εθνικό επίπεδο
Μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, πιθανόν από το επόμενο έτος, θα εισάγονται όσοι μαθητές επιθυμούν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του πυροσβέστη. Το παραπάνω προβλέπεται από το σχέδιο νόμου για την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής μέσω του οποίου προκύπτει ότι στη σχολή των Ανθυποπυραγών το 65% των θέσεων θα καλύπτεται με το σύστημα των απολυτηρίων εξετάσεων σε εθνικό επίπεδο. Με τον ίδιο τρόπο θα εισάγονται και οι υποψήφιοι για τη σχολή πυροσβεστών. 


Πιθανόν οι σχολές να μη συμπεριληφθούν από φέτος στο μηχανογραφικό, καθώς έχει καθοριστεί ο αριθμός των εισακτέων για το τμήμα Ανθυποπυραγών και δεν αναφέρεται ότι θα καλυφθούν κάποιες θέσεις από ιδιώτες

Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι το 20% των θέσεων στη Σχολή Ανθυποπυραγών, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, θα καλύπτεται με τη διαδικασία των απολυτηρίων εξετάσεων από τους ακόλουθους πτυχιούχους:

1.    Χημικών Μηχανικών

2.    Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

3.    Μηχανολόγων Μηχανικών

4.    Ναυπηγών Μηχανικών

5.    Πολιτικών Μηχανικών

6.    Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

7.    Πληροφορικής

8.    Χημικούς

Οι εν λόγω υποψήφιοι σύμφωνα με το π.δ 365  θα πρέπει να έχουν ηλικία 30 ετών.

Αναλυτικές πληροφορίες για τα όσα προβλέπει το σχέδιο νόμου παρουσιάζονται ακολούθως.

 Σχολή Ανθυποπυραγών

Η εισαγωγή φοιτητών στη σχολή Ανθυποπυραγών γίνεται με το σύστημα των απολυτηριών εξετάσεων σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ.9 και 11 του ν2525/1997 και του π.δ 60/2006.

·         Από τον αριθμό των εισακτέων ποσοστό 15% προέρχεται υποχρεωτικά από πυροσβέστες, υπαρχιπυροσβέστες, αρχιπυροσβέστες και πυρονόμους ηλικίας μέχρι 35 ετών.

·         Από τον αριθμό των θέσεων ποσοστό 20% καλύπτεται από πτυχιούχους Ανωτάτων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων των Σχολών ή Τμημάτων που αναφέρονται στο άρθρο 1 του π.δ. 365/1990, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 3 παρ.1 του π.δ.239/1997 ύστερα από κατατακτήριες εξετάσεις εφόσον συγκεντρώνουν και τα λοιπά προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις προσόντα. Οι ανωτέρω εισαχθέντες απαλλάσσονται, ανάλογα με τη συνάφεια του πτυχίου τους από τα αντίστοιχα ακαδημαϊκά μαθήματα με απόφαση του Διευθυντή Σπουδών της οικείας Σχολής μετά από αίτησή τους.

Από τα πιο πάνω προκύπτει ότι ποσοστό 65% θα δίνεται για τους υποψηφίους μέσω του συστήματος των απολυτηρίων εξετάσεων σε εθνικό επίπεδο. Σημειώνεται ότι η φοίτηση στη σχολή είναι τετραετής .  Η Σχολή Ανθυποπυραγών είναι ισότιμη με τα ιδρύματα πανεπιστημιακού τομέα. Όσοι εισάγονται στη Σχολή πριν εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, ο χρόνος φοίτησης σε αυτή θεωρείται χρόνος εκπλήρωσης στρατιωτικής υποχρέωσης. Αν κάποιος φοιτητής διαγραφεί λόγω αποβολής, απολύσεως , παραιτήσεως υποχρεούται στη συνέχεια να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις.



Σχολή Πυροσβεστών

Η εισαγωγή σπουδαστών στη σχολή Πυροσβεστών  γίνεται με το σύστημα των απολυτηριών εξετάσεων σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ.9 και 11 του ν2525/1997 και του π.δ 60/2006.

Η φοίτηση στη Σχολή Πυροσβεστών διαρκεί 5 εξάμηνα, οι απόφοιτοί της είναι ανακριτικοί υπάλληλοι και εξελίσσονται μέχρι το βαθμό του Πυρονόμου. Ο αριθμός των εισακτέων στη Σχολή καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Δημοσίας Τάξης μετά από εισήγηση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αφού ληφθούν υπόψη τόσο οι κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν, όσο και εκείνες που πρόκειται να κενωθούν. Η Σχολή Πυροσβεστών ανήκει στην ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χορηγώντας ισότιμα πτυχία με τις μεταδευτεροβάθμιες σχολές.Για τους εισαχθέντες ισχύει η απαλλαγή από τις στρατιωτικές υποχρεώσεις όπως ισχύει και τους φοιτητές της Σχολής Ανθυποπυραγών.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενδεικτικές απαντήσεις Κ.Ε.Ε. για τα λατινικά 2023

Οι ενδεικτικές απαντήσεις της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων Γενικών Λυκείων για το μάθημα των Λατινικών Ημερησίων και Εσπερινών Λυκείων.