Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Καλή χρονιά


Οι ονομασίες των 12 μηνών


Όλοι μας γνωρίζουμε την ονομασία των 12 μηνών, αλλά πόσοι από εμάς γνωρίζουμε την προέλευση και τη σημασία τους; Διερωτηθήκατε ποτέ γιατί τα ονόματα των μηνών είναι παρόμοια στις περισσότερες γλώσσες, ευρωπαϊκές και μη; Με το άρθρο αυτό θα παραθέσουμε την προέλευση της ονομασίας του κάθε μήνα, καθώς και τη σωστή γραφή τους (όσον αφορά τον επίμαχο μήνα Οκτώβριο). Περιληπτικά αναφέρουμε ότι όλοι οι μήνες έχουν ρωμαϊκά ονόματα...
Ιανουάριος: Προέρχεται από τον θεό Janus, τον προστάτη των δημοσίων διόδων και πυλών της Ρώμης· η λατρεία του συνδεόταν με κάθε αρχή η ξεκίνημα, γι’ αυτό και είναι ο πρώτος μήνας του έτους.

Μια απελπισμένη γυναίκα ...

Αγαπητό περιοδικό PC Tech.
Πέρσι, έκανα αναβάθμιση απο το Αρραβωνιαστικός 5.0 στο Σύζυγος 1.0 και παρατήρησα
πως το καινούριο πρόγραμμα άρχισε να κάνει αναπάντεχες αλλαγές στα λογιστικά φύλλα, περιορισμένη πρόσβαση στις εφαρμογές λουλουδιών και χρυσαφικών που παλιότερα, στην έκδοση Αρραβωνιαστικός 5.0, δούλευαν απρόσκοπτα.
Επίσης, το Σύζυγος 1.0 απεγκατέστησε πολλά άλλα πολύτιμα προγράμματα όπως το Ρομαντικός Περίπατος v.9.9 και εγκατέστησε άλλα, ανεπιθύμητα, όπως τα ChampionLeague 5.0 και Κυριακή στα Γήπεδα 8.0 .
Το Διάλογος 1.3 δεν τρέχει πια ενώ το Καθαριότητα 2.6 προκαλεί κολλήματα και κατάρρευση του συστήματος.
Προσπάθησα να τρέξω το Μουρμούρα 5.3 ..
αλλα εις μάτην.

Μια απελπισμένη γυναίκα.

--- Απάντηση ---

Οι προλήψεις και οι οιωνοί της χρονιάς

Πρωτοχρονιά
Η παράδοσή μας είναι γεμάτη από προλήψεις και λαϊκές δοξασίες που συνοδεύουν την πρώτη ημέρα του νέου χρόνου. Οι αντιλήψεις του λαού, σίγουρα δεν πρέπει να αποτελούν οδηγό στην ζωή μας.
Χωρίς να τις υιοθετούμε, τις συγκεντρώσαμε και σας τις παρουσιάζουμε, καθώς μας χωρίζουν πλέον λίγες ημέρες από την νέα χρονιά. Το πώς θα τις αντιμετωπίσει ο καθένας, είναι εντελώς προσωπική του υπόθεση!

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Τα ομορφότερα χριστουγεννιάτικα έθιμα!

Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται με δεκάδες έθιμα και παραδόσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Συγκεντρώσαμε μερικά από αυτά και σας τα παρουσιάζουμε.

  • Κεντρική Ελλάδα: Το τάισμα της βρύσης
ΧριστούγενναΣτην Κεντρική Ελλάδα τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων γίνεται το “τάισμα” της βρύσης. Περίπου τα χαράματα οι κοπέλες πηγαίνουν στην πιο κοντινή βρύση και παίρνουν το αμίλητο νερό, αφού αφήσουν προηγουμένως εκεί βούτυρο, τυρί, ή ψημένο σιτάρι ή κλαδί ελιάς.
  • Γρεβενά: Τα δαιμονικά
Στα Γρεβενά ανάβουν ένα μεγάλο κούτσουρο σε μια γωνιά από την παραμονή των Χριστουγέννων και η φωτιά καίει συνέχεια μέχρι τα Φώτα για να προστατεύει την οικογένεια από τα δαιμονικά

Ειρεσιώνη: ο πρόγονος του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου

Η Ειρεσιώνη (από το είρος = έριον, μαλλίον) είναι κλάδος αγριελιάς (κότινος) στολισμένος με γιρλάντες από μαλλί λευκό και κόκκινο και τους πρώτους φθινοπωρινούς καρπούς (σύκα, καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα, δημητριακά, κ.λ.π., εκτός του μήλου και του αχλαδιού). Ήταν έκφραση ευχαριστίας για την γονιμότητα του λήξαντος έτους και παράκληση συνεχίσεως της γονιμότητας και ευφορίας και κατά το επόμενο έτος και ήταν αφιερωμένη στην Αθηνά, τον Απόλλωνα και τις Ώρες (Ευνομία, Δίκη, Ειρήνη).

Οι κλισέ φράσεις των δελτίων ειδήσεων

Η επιμονή των δημοσιογράφων να χρησιμοποιούν κλισέ φράσεις στα ρεπορτάζ τους έχει γίνει γραφική. Μήπως σου θυμίζουν κάτι τα παρακάτω;

Όλοι έχουμε ακούσει για τη ξύλινη γλώσσα των πολιτικών. Εκτός απ’ αυτή όμως υπάρχει και η ξύλινη γλώσσα της τηλεόρασης, η ξύλινη γλώσσα των δελτίων ειδήσεων που άλλοτε μας εξοργίζει και άλλοτε μας κάνει να γελάμε. Μια γλώσσα άλλοτε υπερβολική και άλλοτε κινδυνολογούσα, άλλοτε δακρύβρεχτη και άλλοτε λογοτεχνίζουσα μας, μια γλώσσας που μας ανεβάζει το αίμα στο κεφάλι. Η επιμονή στη χρησιμοποίηση συγκεκριμένων λέξεων και εκφράσεων έχει καταστήσει τις λέξεις και τις εκφράσεις αυτές μοναδικό τρόπο εκφοράς λόγου κατά περίπτωση, με αποτέλεσμα την αγανάκτηση του κοινού, την απόδειξη της περιορισμένης ικανότητας των δημοσιογράφων στο χειρισμό της γλώσσας και τέλος την δημιουργία της περίφημης ξύλινης γλώσσας της τηλεόρασης.

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Λαϊκές παραδόσεις που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα


Τα Χριστούγεννα έχουν σχεδόν φτάσει και σε όλον τον κόσμο οι άνθρωποι ετοιμάζονται πυρετωδώς να τα υποδεχτούν. Ο καθένας το κάνει φυσικά με τον τρόπο του, συνδυάζοντας τοπικές παραδόσεις με το προσωπικό του γούστο.

Σε κάποιες χώρες όμως ο εορτασμός των Χριστουγέννων διαφέρει πολύ. Υπάρχουν έθιμα που σπάνε το «κατεστημένο» των τυπικών συμβολισμών χαράς και φλερτάρουν επικίνδυνα με το… παράδοξο.

Διαβάστε μερικά από αυτά:

Αυστρία
Αν τα Χριστούγεννα σας φαίνονται πολύ «χαριτωμένα», καιρός να γνωρίσετε τον Krampus, τον σατανικό δίδυμο αδερφό του… Άγιου Βασίλη! Ο μύθος λέει πως το δαιμονικής μορφής αυτό πλάσμα ζούσε για να δέρνει και να τιμωρεί όλα τα άτακτα παιδιά που βρίσκονταν στη «μαύρη λίστα» του αδερφού του.
Η αυστριακή Νύχτα του Krampus έρχεται κάθε χρόνο στις 6 Δεκεμβρίου όταν ομάδες αντρών ντύνονται σαν δαίμονες και κυκλοφορούν τα μεσάνυχτα στην πόλη χτυπώντας ανθρώπους με ψεύτικα ρόπαλα.

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Το κείμενο πάντα – αλλιώς

Ο έντυπος λόγος φθίνει. Οχι· μετασχηματίζεται. Το Δίκτυο και τα new media σαρώνουν το κείμενο και την ανάγνωση. Οχι· τo Δίκτυο ανανέωσε το κείμενο και την ανάγνωση – τα πήγε σε άλλο επίπεδο, τα μετασχημάτισε, πάντως δεν τα σάρωσε.
Η συζήτηση για το μέλλον του Τύπου, σε περιβάλλον ραγδαίων αλλαγών στην επικοινωνία, διεξάγεται με αγωνία, ιδίως όταν οι συνομιλητές είναι δημοσιογράφοι. Οι δημοσιογράφοι αισθάνονται απειλητικές τις αλλαγές, αισθάνονται ότι οι αλλαγές εν πολλοίς συμβαίνουν ερήμην τους, κι αυτοί τις παρακολουθούν ανήμποροι.

Διατηρούν τη θανατική ποινή 58 χώρες

Οι 23 την εφάρμοσαν μέσα στο 2010

Διατηρούν τη θανατική ποινή 58 χώρες Στην επιβολή της θανατικής ποινής προχώρησαν 23 χώρες το 2010, ενώ πολλές δεν την εφαρμόζουν μεν, αλλά δεν την έχουν καταργήσει με νόμο και εκφράζονται ανησυχίες για «βήματα προς τα πίσω» εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, προειδοποίησε σήμερα η καθολική κοινότητα Sant'Egidio.

Τουλάχιστον 20 υπουργοί, πολλοί από τη Μαύρη Αφρική, μετείχαν σήμερα στη Ρώμη στη Διεθνή Ημέρα «Πόλεις για τη ζωή, πόλεις κατά της θανατικής ποινής» που διοργάνωσε η καθολική αυτή κοινότητα.

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Κοινωνία των πολιτών ... ένας νέος παράγοντας στην εξίσωση

Η κοινωνία πολιτών είναι µία έννοια που παίζει κεντρικό ρόλο σήµερα και στο επίπεδο της πολιτικής πρακτικής και σε αυτό του θεωρητικού λόγου. Οπως όλες οι βασικές έννοιες στις κοινωνικές επιστήµες, ο όρος κοινωνία πολιτών (ΚΠ) είναι πολύσηµος. ∆ηλαδή έχει διαφορετικό νόηµα ανάλογα µε το θεωρητικό και το ιστορικοκοινωνικό πλαίσιο µέσα στο οποίο εντάσσεται.
Ο κυρίαρχος ορισµός σήµερα εννοιολογεί την ΚΠ ως έναν τρίτο, ενδιάµεσο χώρο µεταξύ κοµµατικοκρατικού συστήµατος και αγοράς. Αυτός ο χώρος,κανονιστικά τουλάχιστον, δεν λειτουργεί ούτε στη βάση της κοµµατικοκρατικής λογικής ούτε σεαυτή της αγοράς και του κέρδους. Στη χώρα µας η ΚΠ, µε την παραπάνω έννοια του όρου, είναι εξαιρετικά καχεκτική. Ενας από τουςλόγους αυτής της καχεξίας έχει να κάνει µε την κοµµατικοκρατία.

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Επαναληπτικό διαγώνισμα Ιστορίας Γ΄ Θεωρητικής

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΘΕΜΑ  Α1
Α.1.1 Να αντιστοιχίσετε  τα στοιχεία της στήλης Α με τα στοιχεία της στήλης Β
(Μονάδες 10):

ΣΤΗΛΗ Α
ΣΤΗΛΗ Β
1. 15 Μαρτίου 1910
a. 1ο Παγκόσμιο πανποντιακό συνέδριο
2. Φεβρουάριος 1918
Β. Τα δημοσιονομικά δεδομένα της Ελλάδας φτάνουν σε πλήρες αδιέξοδο
3. Ιούνιος 1925
Γ. Κήρυξη επανάστασης στο Θέρισο
4. Δεκέμβριος 1926
Δ.Συμφωνία των Αθηνών
5. 24 Ιουλίου 1923
Ε. Επίσημη κήρυξη της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα
6. 9 Δεκεμβρίου 1898
ΣΤ.Σύμβαση της Άγκυρας
7. 10 Μαρτίου 1905
Ζ. Ανάληψη καθηκόντων από το Γεώργιο στην Κρήτη
8. Απρίλιος 1916
Η. Διάλυση Στρατιωτικού Συνδέσμου
9. Μάρτιος 1922
Θ. Παράδοση Τραπεζούντας στο Χρύσανθο
10. 1 Δεκεμβρίου 1913
Ι. Συνθήκη ειρήνης της Λοζάνης

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Προτεινόμενο θέμα: Νέοι και παγκοσμιοποίηση ( Έκθεση Γ΄ Λυκείου)

Δύο ορισμοί για την παγκοσμιοποίηση

1§  Για τους αρχαίους Ρωμαίους, ο ελληνικής καταγωγής θεός Ιανός συμβόλιζε την είσοδο,  το ξεκίνημα και το τέλος. Την είσοδο, γιατί κάθε καινούρια εμπειρία αποτελεί και ένα πέρασμα, το ξεκίνημα, γιατί κάθε πέρασμα μας φέρνει μπροστά σε μία νέα πραγματικότητα και το τέλος, γιατί κάθε νέα πραγματικότητα προϋποθέτει τη ρήξη με το παρελθόν και το θάνατο του παλαιού.
2§  Ο Ιανός όμως είναι περισσότερο γνωστός, επειδή απεικονίζονταν πάντοτε με δύο πρόσωπα που κοιτούσαν προς αντίθετες κατευθύνσεις, ίσως για να υποδηλώσουν ότι το μέλλον μας παρουσιάζεται συνήθως με δύο τελείως διαφορετικά πρόσωπα (ένα θετικό και ένα αρνητικό).

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Απεξάρτηση πλαγιωμένου υποθετικού λόγου (Λατινικά Γ’ Λυκείου Θεωρητικής)


Βήματα που ακολουθούμε για την απεξάρτηση πλαγιασμένου υποθετικού λόγου:
1)     Ξεκινάμε πάντα πρώτα από την απόδοση γιατί αυτή είναι που πλαγιάζεται, η υποθετική πρόταση ως δευτερεύουσα του ευθύ απλά επηρεάζεται από τον πλαγιασμό του λόγου.
Έχουμε π.χ. nunc intellego, si iste in Manliana castra pervenerit,..neminem tam stultum fore...(μάθημα 42)
H απόδοση του υποθετικού λόγου βρίσκεται μέσα στο ειδικό απαρέμφατο fore και το ρήμα εξάρτησης του πλάγιου λόγου είναι το intellego.

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Η μόδα της ηλεκτρονικής παρενόχλησης (Έκθεση Γ΄ Λυκείου)


Η μόδα της ηλεκτρονικής παρενόχλησης

Εκατομμύρια άνθρωποι καθημερινά χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο σαν εργαλείο για ενημέρωση και διασκέδαση. Ωστόσο από τη στιγμή που ιστοσελίδες όπως το facebook και τα blogs ανέβηκαν εντυπωσιακά σε επισκεψιμότητα ,παράλληλη άνοδο παρουσιάζουν και τα υβριστικά και συκοφαντικά μηνύματα. Καθημερινά το κατώφλι της δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος περνούν πολίτες που καταγγέλλουν την ύπαρξη τέτοιων μηνυμάτων που τους αφορούν ή άνθρωποι που καταγγέλλουν ότι εκβιάζονται προκειμένου  να μην αναρτηθούν στο διαδίκτυο πληροφορίες που θα τους βλάψουν. Ακόμη αναφέρονται και καταγγελίες από κοπέλες κυρίως που οι πρώην σύντροφοί τους αναρτούν βίντεο, φωτογραφίες ή και αγγελίες με προσωπικές στιγμές  προκειμένου να τις εκδικηθούν.

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Απλά Μαθηματικά!!! Τέσσερεις ασυνήθιστες ημερομηνίες

Φέτος έχουμε την εμπειρία από τέσσερεις ασυνήθιστες ημερομηνίες!
1/1/11,
1/11/11,
11/1/11,
11/11/11

και δεν είναι μόνο αυτό ...
Πάρτε τα δύο τελευταία ψηφία του έτους κατά το οποίο γεννηθήκατε, προσθέστε τώρα την ηλικία σας που θα κλείσετε ή κλείσατε φέτος, και το αποτέλεσμα θα είναι 111 για όλους!
Για παράδειγμα: Ο Ηλίας γεννήθηκε το 1957, οπότε 57 + 54 (ηλικία που κλείνει φέτος το 2011) = 111
Eπίσης ο Οκτώβριος του τρέχοντος έτους θα έχει 5 Κυριακές, 5 Δευτέρες και 5 Σάββατα.
Αυτό συμβαίνει μόνο κάθε 823 χρόνια!

Ο πολιτικός λόγος ως κονσέρβα

Κάποτε οι πολιτικοί ήταν… πολιτικοί. Δηλαδή ήταν άνθρωποι που εξέθεταν τον εαυτό τους στο δημόσιο χώρο, με τις πράξεις και με το λόγο τους. Ήταν οι δικές τους πράξεις – έκαναν αυτό που οι ίδιοι πίστευαν. Και ήταν ο δικός τους λόγος - μιλούσαν με βάση τις πεποιθήσεις τους. Αυτοί οι πολιτικοί μπορεί να ήταν καλοί ή κακοί, αλλά πάντως ήταν αυθεντικοί. Ήξερες με ποιόν είχες να κάνεις. Αυτό που έβλεπες απ’ έξω, αυτό ήταν και από μέσα.
Σήμερα αυτό το είδος πολίτικου σπανίζει. Οι πράξεις των περισσότερων πολιτικών - δυστυχώς ιδίως των νέων- υπαγορεύονται από ειδικούς, από συμβούλους, από “image makers”. Ακόμη και βουλευτές τρίτης κατηγορίας καταφεύγουν σε τέτοιου είδους «υποστήριξη». Οπότε οι πράξεις τους δεν τους ανήκουν, δεν είναι προϊόν δίκης τους επιλογής. Κατασκευάζονται με κριτήρια πολιτικού μάρκετινγκ. Όταν δεν υπαγορεύονται από τους χορηγούς τους.

Ενδεικτικές απαντήσεις Κ.Ε.Ε. για τα λατινικά 2023

Οι ενδεικτικές απαντήσεις της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων Γενικών Λυκείων για το μάθημα των Λατινικών Ημερησίων και Εσπερινών Λυκείων.