Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Λαϊκές παραδόσεις που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα


Τα Χριστούγεννα έχουν σχεδόν φτάσει και σε όλον τον κόσμο οι άνθρωποι ετοιμάζονται πυρετωδώς να τα υποδεχτούν. Ο καθένας το κάνει φυσικά με τον τρόπο του, συνδυάζοντας τοπικές παραδόσεις με το προσωπικό του γούστο.

Σε κάποιες χώρες όμως ο εορτασμός των Χριστουγέννων διαφέρει πολύ. Υπάρχουν έθιμα που σπάνε το «κατεστημένο» των τυπικών συμβολισμών χαράς και φλερτάρουν επικίνδυνα με το… παράδοξο.

Διαβάστε μερικά από αυτά:

Αυστρία
Αν τα Χριστούγεννα σας φαίνονται πολύ «χαριτωμένα», καιρός να γνωρίσετε τον Krampus, τον σατανικό δίδυμο αδερφό του… Άγιου Βασίλη! Ο μύθος λέει πως το δαιμονικής μορφής αυτό πλάσμα ζούσε για να δέρνει και να τιμωρεί όλα τα άτακτα παιδιά που βρίσκονταν στη «μαύρη λίστα» του αδερφού του.
Η αυστριακή Νύχτα του Krampus έρχεται κάθε χρόνο στις 6 Δεκεμβρίου όταν ομάδες αντρών ντύνονται σαν δαίμονες και κυκλοφορούν τα μεσάνυχτα στην πόλη χτυπώντας ανθρώπους με ψεύτικα ρόπαλα.
 
Ισπανία - Πορτογαλία - Ιταλία

Σε μερικά μέρη αυτών των χωρών, οι άνθρωποι κατασκευάζουν κάθε χρόνο μια μεγάλη αναπαράσταση της γέννησης του Ιησού δημιουργώντας φάτνες σε ρεαλιστική κλίμακα. Μέσα σε αυτές κρύβουν πολλές μικρές φιγούρες που ονομάζονται Caganer και απεικονίζουν κάποιον άνθρωπο να… αφοδεύει όρθιος.

Πρόκειται για μια παράδοση που ακολουθείται από τον 18ο αιώνα και η ακριβής εξήγηση του συμβολισμού της παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστη. Τα αγαλματάκια λέγεται πως  φέρνουν γονιμότητα και ευφορία σε όποιον καταφέρι να τα βρει.

Η παραδοσιακή μορφή του Caganer είναι συνήθως ένας Καταλανός με κόκκινο σκουφί, γιλέκο και κατεβασμένα τα παντελόνια που αφοδεύει. Παρόλα αυτά υπάρχουν και μοντέρνες εκδοχές με σύγχρονους celebrities, πολιτικούς αθλητές κα.

Τσεχία

Εκεί το παράξενο έθιμο έχει να κάνει με τις γυναίκες που θέλουν να μάθουν τα ερωτικά τους για τη χρονιά που έρχεται. Οι προβληματισμένες υποψήφιες νύφες στέκονται με την πλάτη κολλημένη σε μια πόρτα και πετούν ένα από τα παπούτσια τους στον αέρα ώστε να φτάσει σε ύψος ακριβώς πάνω από τον ώμο.
Αν εκείνο προσγειωθεί με τη μύτη να κοιτάει την πόρτα, τότε η γυναίκα πρόκειται να παντρευτεί μέσα στην επόμενη χρονιά. Στην αντίθετη περίπτωση (αν το τακούνι κοιτάει την πόρτα), το δαχτυλίδι θα αργήσει έναν ακόμη χρόνο να «εμφανιστεί».
 
Νορβηγία
Νορβηγικοί μύθοι λένε πως την παραμονή των Χριστουγέννων μάγισσες και σατανικά πνεύματα βγαίνουν από τη λήθη ψάχνοντας σκούπες για να καβαλήσουν και να πετάξουν (κάτι που θεωρείται κακός οιωνός).
Για να το αποτρέψουν αυτό, οι Νορβηγοί κρύβουν όλες τις σκούπες του σπιτιού ενώ οι άντρες βγαίνουν έξω και ρίχνουν στον αέρα με ένα όπλο προκειμένου να τρομάξουν και να διώξουν τα πνεύματα.


Ιαπωνία
Εδώ στην Ελλάδα έχουμε μελομακάρονα και κουραμπιέδες, στη Βρετανία έχουν πουτίγκα, στην Ιαπωνία έχουν… KFC! Κι όμως, πολλοί είναι οι Ιάπωνες που κάθε χρόνο επιλέγουν να φάνε ένα «παραδοσιακό» γεύμα στα συγκεκριμένα ταχυφαγεία.
Για την ακρίβεια, η συνήθεια αυτή είναι τόσο διαδεδομένη που στα περισσότερα μαγαζιά KFC θα πρέπει να κλείσεις τραπέζι προκειμένου να φας εκεί τα Χριστούγεννα.

Βενεζουέλα

Στο Καράκας της Βενεζουέλας οι θρησκευτικοί εορτασμοί των Χριστουγέννων διαρκούν κάθε χρόνο από τις 16 του Δεκέμβρη μέχρι την παραμονή. Τα πρωινά εκείνων των ημερών, πραγματοποιούνται εκκλησιαστικές λειτουργίες μεγάλης κλίμακας στις οποίες οι άνθρωποι καλούνται να πάνε με… πατίνια roller!
Η κυκλοφορία αυτοκινήτων απαγορεύεται μέχρι τις 8 η ώρα το βράδυ προκειμένου οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν τα πατίνια τους ελεύθερα όλες τις μέρες. Το έθιμο μάλιστα υπαγορεύει στα μικρά παιδιά να παίρνουν μια μεγάλη κλωστή, να δένουν τη μία άκρη στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού τους και την άλλη να την αφήσουν να κρέμεται έξω από τα παράθυρά τους.
Το άλλο πρωί, οι άνθρωποι που περνούν με τα πατίνια έξω από το παράθυρό τους, τραβούν την κλωστή για να τους ξυπνήσουν και να μεταφέρουν το χαρμόσυνο μήνυμα.

Ουκρανία

Στην Ουκρανία τα χριστουγεννιάτικα δέντρα φαίνονται συνηθισμένα με μια μικρή όμως διαφορά. Οι Ουκρανοί κατασκευάζουν έναν αυτοσχέδιο ιστό αράχνης και τον κρύβουν σε κάποιο σημείο μέσα στο δέντρο. Καλή τύχη περιμένει όποιον τον βρει.
Το έθιμο συνδέεται με τον μύθο μιας φτωχής χήρας η οποία δεν είχε αρκετά χρήματα για να στολίσει το οικογενειακό δέντρο. Ξυπνώντας ένα πρωί, είδε την επιθυμία της να γίνεται πραγματικότητα από μία αράχνη που ύφαινε τον ιστό της πάνω στο γυμνό έλατο. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενδεικτικές απαντήσεις Κ.Ε.Ε. για τα λατινικά 2023

Οι ενδεικτικές απαντήσεις της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων Γενικών Λυκείων για το μάθημα των Λατινικών Ημερησίων και Εσπερινών Λυκείων.