Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Κρητική Πολιτεία, απόσχιση και πράσσειν άλογα


“Πέραν λοιπόν των ολίγων ανοήτων που δεν ξέρουν καν τι είναι το σημαιάκι που κολλούσαν στα αγροτικά τους, το όλον ζήτημα της σημαίας της Κρητικής Πολιτείας ουδέποτε είχε σοβαρότητα ανάμεσα στους Κρήτες”.

Στην αρχή το ζήτημα ξεκίνησε σαν ανοησία ορισμένων γραφικών στην Κρήτη που μαζί με τα χρωμιωμένα λογότυπα στα αγροτικά τους αρέσκονταν και στο αυτοκολλητάκι με τη σημαία της Κρητικής Πολιτείας. Η οποία, βραχύβια ημιαυτόνομη οντότητα, κράτησε μόλις 15 χρόνια και ήταν το αποτέλεσμα τουλάχιστον 5 επαναστάσεων από το 1841 ως το 1898.

Στις 20 Μαρτίου του 1897 οι Μεγάλες Δυνάμεις χώρισαν το νησί σε διεθνείς τομείς, ενώ τα Χανιά και η γύρω περιοχή της πρωτεύουσας έγιναν πολυεθνικός τομέας. Οι Άγγλοι διοικούσαν το νομό Ηρακλείου οι Ρώσοι το νόμο Ρεθύμνου, οι Γάλλοι το νομό Λασιθίου και οι Ιταλοί τους νομούς Χανίων και Σφακίων. Το αστέρι όμως που είχε η σημαία της Κρητικής Πολιτείας σήμαινε την υψηλή επικυριαρχία του Σουλτάνου στην Κρήτη. Ο δε Ελευθέριος Βενιζέλος δεν έπαψε στιγμή να αντιμάχεται το “έκτρωμα” της Κρητικής Πολιτείας δηλώνοντας οτι οι Κρητικοί θέλουν την ένωση με την Ελλάδα και οτι δεν νοείτο ελληνικό έδαφος να αποτελεί “προτεκτοράτο” των Μεγάλων Δυνάμεων.
Οι επιδιώξεις του Βενιζέλου έγιναν πράξη με την επανάσταση του Θερίσου του 1905 και μετά από συνέλευση που κήρυξε “την πολιτικήν ένωσιν της Κρήτης μετά της Ελλάδος εις εν μόνον ελεύθερον συνταγματικόν κράτος “. Το 1908, ύστερα από νέα επανάσταση υπεστάλη η σημαία της Κρητικής Πολιτείας και αντικαταστάθηκε με την Ελληνική. Το 1913 η Κρήτη ενώθηκε επίσημα με την Ελλάδα με τη Συνθήκη του Λονδίνου. Τότε, έφυγαν και οι τελευταίοι Τούρκοι που υπήρχαν στο νησί.
Το κρατίδιο – έκτρωμα λοιπόν της Κρητικής Πολιτείας δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί σαν μια απολύτως μεταβατική φάση μέχρι η πολύπαθη Μεγαλόνησος να ενωθεί με τη Μητέρα Πατρίδα. Η μόνη σημασία που έχει πια η Κρητική Πολιτεία  είναι οτι τα νομίσματα που κόπηκαν τότε και τα ¨κρατικά” έγγραφά της έχουν συλλεκτική αξία.
Πέραν λοιπόν των ολίγων ανοήτων που δεν ξέρουν καν τι είναι το σημαιάκι που κολλούσαν στα αγροτικά τους, το όλον ζήτημα της σημαίας της Κρητικής Πολιτείας ουδέποτε είχε σοβαρότητα ανάμεσα στους Κρήτες. Το μόνο που λέγανε, θυμάμαι, σε παρέες ήτανε “η Κρήτη δε θα πεινάσει ποτέ γιατί έχει απ’ όλα”. Μέχρις εκεί. Ανεξαρτησία στα ζαρζαβατικά, τα κηπευτικά και τα αμνοερίφια. Άντε και ανεξαρτησία στις ωραίες κοπέλες. Αλλά μέχρι εκεί.
Παραδόξως όμως, που και που η σημαία της Κρητικής Πολιτείας έκανε την επανεμφάνισή της. Πότε σε μια μικρή Κρητική αεροπορική εταιρεία η οποία κατόπιν την απέσυρε, πότε στο διαδίκτυο σε φόρουμ κάποιων που δήθεν “επιθυμούσαν απόσχιση από την Ελλάδα” και που “η Ένωση είχε ημερομηνία λήξης το 2013″, και άλλα τέτοια φαιδρά.
Πριν λίγες μέρες όμως. κι εκεί που καιρό είχε να φανεί το σημαιάκι,  εταιρεία κινητής τηλεφωνίας είχε στο σποτάκι της 2 σημαιάκια με τη σημαία της Κρητικής Πολιτείας και δίπλα των νήσων Μάρσαλ, τα οποία αν και υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών, προσεταιρίστηκαν τις Ηνωμένες Πολιτείες σαν είδος “χαλαρής” συνομοσπονδίας. Μετά τον “καταιγισμό” αντιδράσεων, τα σημαιάκια μπήκαν στο Photoshop και απαλείφθηκαν για να μην πέσουν μερικές εκατοντάδες αγωγές και σταλεί η εταιρεία από εκεί που ήλθε.
Υπάρχουν σκότια συμφέροντα που αναδαυλίζουν το ζήτημα της Κρητικής Πολιτείας; Υπολογίζουν σε κάτι; Αποσταθεροποίηση και προπαγάνδα είναι άραγε οι στόχοι τους; Στις συνωμοσίες ποτέ δεν ήμουν καλός και προτιμώ την λύση της ανοησίας από τους Ιλλουμινάτους και τους Ροδόσταυρους.
Είτε πρόκειται για ανόητα “αστεία” ή για κάτι σοβαρότερο πάντως, οι Κρητικοί είναι βέβαιο ότι νιώθουν τουλάχιστον τόσο Έλληνες όσο και οι υπόλοιποι. Άλλωστε η Γραμμική Β’ του Μινωϊκού και Μυκηναϊκού πολιτισμού πιστοποιεί την αρχαιότητα των Ελληνικών φύλων στη γη της Ελλάδας.
Και βέβαια, ουδείς λογικός Κρητικός θα πρέπει να ανεχτεί να του φέρνουν ξανά “καπέλο” το Σουλτάνο. Τον οποίο Σουλτάνο κατήργησε η ίδια η Τουρκία, παρεμπιπτόντως…..
  
γράφει ο Μανόλης Μπουχαλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενδεικτικές απαντήσεις Κ.Ε.Ε. για τα λατινικά 2023

Οι ενδεικτικές απαντήσεις της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων Γενικών Λυκείων για το μάθημα των Λατινικών Ημερησίων και Εσπερινών Λυκείων.