Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Μείωση εισακτέων λόγω μετεγγραφών μελετά το υπουργείο παιδείας

Μείωση του αριθμού εισακτέων κυρίως στα κεντρικά πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, λόγω των µετεγγραφών που εκτινάσσουν τον τελικό πραγματικό αριθμό των φοιτητών, µελετά το υπουργείο Παιδείας.

Η απόφαση για τον εφετινό αριθμό εισακτέων αναμένεται να ανακοινωθεί στα τέλη Μαρτίου, ενώ αυτό το διάστημα τα ιδρύματα αποστέλλουν τις προτάσεις τους στο υπουργείο. Στις προτάσεις αυτές τα περισσότερα ιδρύματα ζητούν έως και τους µισούς εισακτέους σε σύγκριση µε πέρυσι, υποστηρίζοντας ότι δεν µπορούν να εκπαιδεύσουν περισσότερους λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Επιπλέον οι κεντρικές σχολές επικαλούνται τις µετεγγραφές που διογκώνουν κάθε χρόνο τον αριθμό των σπουδαζόντων. Για παράδειγμα, στο Τµήµα Εµπορίας και Διαφήμισης του περιζήτητου ΤΕΙ της Αθήνας, στους µόλις 85 αρχικούς εισακτέους προστέθηκαν πέρυσι άλλοι 174 από µετεγγραφές, µε αποτέλεσμα να σπάσει ρεκόρ επιβάρυνσης κατά 204%! Σε καλύτερη θέση µε... 132% επιβάρυνση, ήταν το Τµήµα Προσχολικής Αγωγής του Αριστοτελείου.

Ένας ακόμα λόγος που συνηγορεί στην περικοπή είναι ο επικείμενος «Καλλικράτης» των πανεπιστημίων, µε συγχωνεύσεις και λουκέτα ιδίως σε τµήµατα της περιφέρειας όπου παρά την κατάργηση της βάσης του δέκα, έμειναν κενές θέσεις λόγω απροθυμίας των υποψηφίων να τα δηλώσουν. Πέρυσι είχαν ανακοινωθεί 88.000 εισακτέοι, αλλά τελικά έμειναν σχεδόν 5.000 θέσεις κενές στα τµήµατα αυτά, που πρέπει πλέον να αλλάξουν γνωστικό αντικείμενο, να συγχωνευθούν ή ακόμα και να κλείσουν.
πηγή: TA NEA, 15/2/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενδεικτικές απαντήσεις Κ.Ε.Ε. για τα λατινικά 2023

Οι ενδεικτικές απαντήσεις της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων Γενικών Λυκείων για το μάθημα των Λατινικών Ημερησίων και Εσπερινών Λυκείων.