Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Τα δώρα των εφημερίδων στις αρχές του 1900

Σας φαίνονται υπερβολικές όλες αυτές οι προσφορές των σημερινών εφημερίδων;  Θεωρείτε ότι τα dvd’s, τα ταξίδια, τα  αυτοκίνητα αλλά και οι κατσαρόλες δεν έχουν σχέση με το λειτούργημα της ενημέρωσης; Νομίζετε ότι ο Τύπος έχασε, πλέον, το ρόλο του; ¨Ίσως να έχετε δίκιο, αλλά σίγουρα δεν είναι μια νέα αντίληψη προώθησης των εφημερίδων, που ήρθε να ταράξει τα, μέχρι τώρα, χρηστά (;) δημοσιογραφικά  ήθη
Ο πιο λαοφιλής δημοσιογράφος της εποχής του 1900 – 1930 ήταν ο Πέτρος Γιάνναρος, εκδότης επί 30 χρόνια της «Εσπερινής», της πρώτης σε κυκλοφορία  εφημερίδας. Ο κόσμος δεν του είχε πολύ εμπιστοσύνη, αλλά τον διάβαζε ανελλιπώς. Οι χιλιάδες αναγνώστες του ζητούσαν την εφημερίδα από τους εφημεριδοπώλες  με την προσταγή: «δώσε μου τον ψεύτη  τον Γιάνναρο». Σαγήνευε τον κόσμο με τους κτυπητούς τίτλους, τις υπερβολές και τα πολύχρωμα ολοσέλιδα. Χαρακτηριστικό της ποιότητας του ήταν το παρακάτω περιστατικό: Το 1903 είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο η υπόθεση ενός γερμανού ναύτη, που είχε σκοτώσει έναν ομοεθνή του (έγκλημα Λορελάυ). Ο Γιάνναρος στέλνει τους καλύτερους ρεπόρτερ για να συγκεντρώσουν το υλικό. Ελα, όμως, που δεν έχει φωτογραφία του φονιά. Χωρίς να διστάσει βρήκε μια φωτογραφία ενός τυχαίου γενειοφόρου ναυτικού και ετοιμάζεται να τη δημοσιεύσει. Οι ρεπόρτερ, όμως, εναντιώνονται, γιατί ο Γερμανός φονιάς δεν είχε γένια. Τότε ο Γιάνναρος, ατάραχος, φωνάζει τον πιεστή και του ζητάει να βγάλει τα γένια με το σκαρπέλο.Την άλλη μέρα η Εσπερινή σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων, λόγω της αποκλειστικής φωτογραφίας του «φονια».
Οι αναγνώστες του τον λάτρευαν, γιατί εκτός από παραμυθια τους έδινε και δώρα: ραπτομηχανες, βιβλία, λαχεία του στόλου, αλλά και οικόπεδα στην Πετρούπολη (η περιοχή της Αττικής πήρε το όνομα της από το όνομα του Πέτρου Γιανναρου). Για να αποκτήσεις ένα οικοπέδο, στην Πετρούπολη του 1934, χρειαζόσουν 30 κουπόνια της εφ. Εσπερινή και 100δρχ. μηνιαίως (μήπως νομίζατε ότι τέτοιες τεχνικές ανήκουν, αποκλειστικά, στο σύγχρονο marketing;) Μάλιστα, οι δικαιούχοι θα συμμετείχαν στην κλήρωση δυο πολυτελών κατοικιών, που θα έχτιζε η εφημερίδα. Τελικά, ο υιός του Πέτρου, ο Αλέξανδρος Γιάνναρος θα χρεοκοπήσει την οικογενειακή επιχείρηση, οι δικαιούχοι θα περάσουν τα πάνδεινα για να κατοχυρώσουν τα οικόπεδα τους. Το 1935 η εφημεριδα θα κλείσει αφήνοντας τους δημοσιογράφους απλήρωτους,  ενώ ο  Αλέξανδρος Γιάνναρος  ηγήθηκε  της φασιστικής νεολαίας του Μεταξά (τα λαμόγια πάντα έβρισκαν τον τρόπο να «τρουπώσουν»)
πηγή: Γιώργος Σωτ. Δαμιανός 24 ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενδεικτικές απαντήσεις Κ.Ε.Ε. για τα λατινικά 2023

Οι ενδεικτικές απαντήσεις της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων Γενικών Λυκείων για το μάθημα των Λατινικών Ημερησίων και Εσπερινών Λυκείων.