Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Παχύσαρκα παιδιά από την… κοιλιά της μητέρας

Παχύσαρκα από την…κοιλιά της μητέρας τους μπορούν να γίνουν τα παιδιά. Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η απουσία του μητρικού θηλασμού, αλλά και τα περιττά κιλά των γονέων είναι μερικοί από τους επιβαρυντικούς παράγοντες που οδηγούν στη γέννηση παιδιών τα οποία μελλοντικά μπορεί να γίνουν παχύσαρκα.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία της μελέτης GENESIS, η οποία διενεργήθηκε από την ερευνητική ομάδα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και στην οποία συμμετείχαν 2.374 Ελληνόπουλα ηλικίας 1 έως 5 ετών. Όπως προέκυψε, τα βρέφη με υψηλό βάρος γέννησης είχαν 4,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να είναι υπέρβαρα σε ηλικία 6 μηνών, συγκριτικά με τα βρέφη αντίστοιχης ηλικίας που είχαν φυσιολογικό βάρος γέννησης.
“Η έρευνα έδειξε ότι ο κίνδυνος να είναι ένα παιδί υπέρβαρο αυξάνεται όταν τα παιδιά δεν θηλάζουν ή όταν οι μητέρες δεν κάνουν σωματική άσκηση ή καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Βρέφη των οποίων ο πατέρας ήταν υπέρβαρος είχαν επίσης μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι παχύσαρκα. Συνεπώς, για την πρόληψη της παχυσαρκίας στόχος των σχετικών προγραμμάτων που θα εφαρμοστούν πρέπει να αποτελεί ο εντοπισμός συγκεκριμένων παραγόντων, όπως η απουσία του μητρικού θηλασμού, η γονεϊκή παχυσαρκία και το κάπνισμα”, εξηγεί στη “Μ” η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Κωνσταντίνα Καρασούλη.

Κάπνισμα και παχυσαρκία
Άμεση συσχέτιση με την παιδική παχυσαρκία έχει και το κάπνισμα. Σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Karolinska της Στοκχόλμης, στην οποία συμμετείχαν 6.535 νεαροί άνδρες, το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από τη μητέρα και ο κίνδυνος εμφάνισης παχυσαρκίας της εγκύου έχουν μακροχρόνια επίδραση στο να γίνει ένα παιδί παχύσαρκο στην ενήλικη ζωή του.
Όπως προέκυψε από τα στοιχεία της μελέτης, το κάπνισμα και το βάρος της μητέρας στην αρχή της εγκυμοσύνης ήταν ισχυροί προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση παχυσαρκίας στους γιους τους σε ηλικία 18 ετών. Στις περιπτώσεις όπου οι μητέρες δεν ήταν καπνίστριες, το υψηλό βάρος των παιδιών κατά τη γέννηση φάνηκε να αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου εμφάνισης παχυσαρκίας στην ηλικία των 18 ετών.
Εξάλλου, η ανάλυση 14 μελετών με συνολικό δείγμα 84.563 ατόμων έδειξε ότι παιδιά των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν μιάμιση φορά μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκα σε μεταγενέστερο στάδιο της ζωής τους, σε σύγκριση μ’ αυτά που είχαν μητέρες μη-καπνίστριες.
“Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι η σωστή εκπαίδευση της εγκύου σχετικά με ζητήματα που αφορούν τη διατροφή και την πρόσληψη βάρους στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Άλλωστε, η διατροφή είναι γνωστό ότι διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο στη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και στη γέννηση ενός παιδιού χωρίς προβλήματα υγείας τώρα, αλλά και στο μέλλον”, επισημαίνει η κ. Καρασούλη.
Της Νικολέττας Μπούκα
makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενδεικτικές απαντήσεις Κ.Ε.Ε. για τα λατινικά 2023

Οι ενδεικτικές απαντήσεις της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων Γενικών Λυκείων για το μάθημα των Λατινικών Ημερησίων και Εσπερινών Λυκείων.