Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Έκθεση - έκφραση Γ Λυκείου: Κλωνοποίηση (θέματα - απαντήσεις)

κειμενο
 Ανθρώπινη κλωνοποίηση, μωρά κατά παραγγελία, πιστά αντίγραφα και τέρατα της επιστήμης. Ένας τέτοιος θαυμαστός καινούριος κόσμος γενετικώς τροποποιημένων όντων παραλίγο να γίνει πραγματικότητα μετά τη δημιουργία του πρώτου κλωνοποιημένου προβάτου, της διάσημης πλέον Ντόλι, τον Μάρτιο του 1997. Οι επιστήμονες εξέφρασαν αμέσως την αγανάκτησή τους και πρότειναν να απαγορευθεί με νόμο η ανθρώπινη κλωνοποίηση ενώ οι ιατρικοί σύλλογοι πρόβαλαν τις δικές τους αντιδράσεις για την έρευνα στο συγκεκριμένο τομέα.
Ένας επιστήμονας από το Σικάγο όμως επανέφερε στο προσκήνιο τη διαμάχη σχετικά με το τι είναι και τι δεν είναι επιτρεπτό όταν ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ιδρύσει κλινική όπου θα κλωνοποιούνται μωρά για άτεκνους γονείς. Ο επιστήμων Ρίτσαρντ Σίντ, ο οποίος ασχολήθηκε επί σειρά ετών με έρευνες στον χώρο της αναπαραγωγής, λέει ότι θα ήθελε να δημιουργεί 500 κλωνοποιημένα μωρά το χρόνο. Επιστήμονες όμως απέρριψαν την ιδέα του Σιντ και υποστηρίζουν ότι η ανθρώπινη κλωνοποίηση δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Ο Σιντ δεν υπόσχεται μόνο γενετικά αντίγραφα που θα είναι ταυτόχρονα παιδιά αλλά και δίδυμα αδέρφια των δοτών του κυττάρου αλλά μιλά και για την πιθανότητα να επιτύχει την αθανασία. «Αυτό το θέμα αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην παράταση της ζωής. Για πρώτη φορά θα προτείνω μια διαδικασία για την παράταση της ανθρώπινης ζωής η οποία δε θα προκαλέσει θυμηδία» δήλωσε ο Σιντ στο ραδιοφωνικό σταθμό CBS.
Άλλοι ωστόσο ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχει κίνδυνος να συμβεί ακριβώς το αντίθετο. Ένα από τα προβλήματα είναι ότι όποιο κύτταρο και αν χρησιμοποιηθεί ως χορηγός γενετικού υλικού για την κλωνοποίηση θα έχει εκτεθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του δότη σε ηλιακή αλλά και σε άλλου είδους ακτινοβολίες και θα έχει υποστεί πιθανώς αλλαγές, οι οποίες μπορεί να επιφέρουν γενετικές μεταλλαγές. Τόσο το γενετικό υλικό του πυρήνα όσο και των μιτοχονδρίων (κυτταρικά οργανίδια) του θα είναι γηρασμένα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το DNA των μιτοχονδρίων, το οποίο μεταφέρεται χωρίς να αλλάζει από τη μητέρα στο παιδί, μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία της γήρανσης. «Νομίζω ότι πάντα θα διατρέχουμε τον κίνδυνο να έχουμε γερασμένο DNA» δήλωσε ο Ρόμπερτ Γουίνστον, πρωτοπόρος της έρευνας για τη δημιουργία παιδιών του σωλήνα». «Απεχθάνομαι την ιδέα της κλωνοποίησης ενός από τα παιδιά μου, γιατί νομίζω ότι είναι πολύ πιθανό το παιδί – κλώνος να γεράσει γρηγορότερα».
Άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα πειράματα κλωνοποίησης θα είναι πολύ επικίνδυνα. Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Ρόσλιν κατάφεραν να δημιουργήσουν την Ντόλι, ένα υγιές ζωντανό πρόβατο, αφού προηγουμένως είχαν αποτύχει σε 277 σχετικά πειράματα.
Εξαιτίας των διαφορών στον τρόπο που διαιρούνται τα κύτταρα των ανθρώπων και των προβάτων, η ανθρώπινη κλωνοποίηση δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα, με αποτέλεσμα να αναμένονται περισσότεροι θάνατοι και εκ γενετής ατέλειες οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν τον θάνατο κατά τη διάρκεια του πειράματος. Όλοι αντιμετωπίζουμε με συμπάθεια τους άτεκνους, αλλά αξίζει να χαθούν ανθρώπινες ζωές για να δημιουργηθεί με πείραμα ένα μωρό
(Διασκευή από την εφημερίδα «Το Βήμα»), M. Fox.

παρατηρησεις:
  1. Να μελετήσετε τους τρόπους πειθούς της 3ης και της 4ης παραγράφου.
  2. Να δώσετε ένα τίτλο στο κείμενο.
  3. Να μελετήσετε τη συνοχή και τη συνεκτικότητα μεταξύ της 3ης και της 4ης παραγράφου.
  4. Να δώσετε αντώνυμα των παρακάτω λέξεων: επανέφερε, δημιουργεί, αθανασία, απεχθάνομαι.
  5. Οι περισσότεροι μελετητές και επιστήμονες τονίζουν ότι το θέμα της ανθρώπινης κλωνοποίησης αφορά πρωτίστως το ίδιο το κλωνοποιημένο παιδί και αν ακόμα πετύχουμε κάποτε να εκμηδενίσουμε τις βιολογικές και γενετικές ανωμαλίες που εμφανίζονται κατά τη διαδικασία της κλωνοποίησης. Με ποια επιχειρήματα θα υποστηρίζατε τη θέση τους;

απαντησεις
  1. Τρόποι πειθούς:
Στην 3η παράγραφο κυριαρχεί η επίκληση στην αυθεντία. Ο επιστήμονας Ρίτσαρντ Σιντ επικαλείται την ειδικότητά του στον τομέα της αναπαραγωγής έμμεσα και ουσιαστικά «υπόσχεται» ότι η μέθοδός του θα παρατείνει την ανθρώπινη ζωή. Η διαδικασία του ισχυρίζεται ότι είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και δε θα προκαλέσει θυμηδία.
Στην 4η παράγραφο αρχικά υπάρχει επίκληση στη λογική. Ένα επιχείρημα με την εξής μορφή:
1η προκείμενη: «Ένα από τα προβλήματα … … μεταλλαγές.»
2η προκείμενη: «Τόσο το γενετικό υλικό … … γηρασμένα.»
  Συμπέρασμα: «Οι επιστήμονες … … τη διαδικασία της γήρανσης.»
Η παράγραφος τελειώνει με την επισήμανση του Γουίνστον και λειτουργεί ως αυθεντία. Ειδικά με τις αναφορές ότι ο Γουίνστον είναι πρωτοπόρος της έρευνας για τα παιδιά του σωλήνα και με το ρήμα «απεχθάνομαι»

  1. Τίτλος του κειμένου:
α) «Μωρά κατά παραγγελία».
β) «Γηρασμένο DNA».
γ) Νεογέννητος «γέρος».

  1. Συνώνυμα:
    επανέφερε = εκδίωξε, απομάκρυνε
    αθανασία = θνητότητα, φθαρτότητα
    δημιουργεί = καταστρέφει, αποσυνθέτει
    απεχθάνομαι = αγαπώ, χαίρομαι

  1. Παραγωγή λόγου:
Στόχος του οικογενειακού θεσμού και κύρια μέριμνα των γονέων αποτελεί η ευτυχία του παιδιού. Ευτυχία επιτυγχάνεται με τη συναισθηματική και ψυχολογική ολοκλήρωση του παιδιού, με τη διαμόρφωση της λογικής και την επιτυχημένη κοινωνικοποίηση. Το παιδί ελεύθερα επιλέγει τις εμπειρίες που θα το οδηγήσουν στην ολοκλήρωση, φυσικά υπό τη διακριτική γονεϊκή καθοδήγηση, που σε καμιά περίπτωση δεν επιβάλλεται στις επιθυμίες των παιδιών.
        Ακόμα κι αν ξεπεραστούν γενετικές ανωμαλίες όπως:  α) πρόωρη γήρανση    β) οι μεταλλάξεις    γ) η υπερβολική θνησιμότητα, προκύπτουν ζητήματα ηθικής φύσης που αφορούν την ευτυχία του παιδιού
        Όλα τα προβλήματα των γονέων δημιουργούνται γιατί ο κλώνος είναι πιστό αντίγραφο του πρωτότυπου γονέα με τον κλώνο – παιδί. Εμφανίζονται ζητήματα που δηλητηριάζουν τις σχέσεις του γονέα με το παιδί – κλώνο ή εμφανίζονται οικογενειακές διενέξεις.
        Ο γονέας βλέπει τον εαυτό του σε μικρότερη ηλικία και ίσως θελήσει να επέμβει ώστε να προστατεύσει τον κλώνο από τα δικά του λάθη. Έτσι, όμως καταργεί το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής. Επίσης οι συγκυρίες ή οι καταστάσεις έχουν μεταβληθεί, ο κλώνος είναι όμοιος βιολογικά, αλλά μεγαλώνει σε διαφορετικό περιβάλλον από τον γονέα άρα είναι διαφορετικός χαρακτηρολογικά. Ο πατέρας όμως εκλαμβάνει την ομοιότητα ως γνώση του μέλλοντος και ζητά να επιβάλλει τα απωθημένα του.
        Ο κλώνος βλέπει στο πρόσωπο του γονέα την ακριβή εξέλιξή του στο μέλλον σε επίπεδο εξωτερικής εμφάνισης. Αυτό ίσως τον οδηγήσει να μην απογαλακτιστεί ποτέ από τον γονέα, να μην αναπτύξει τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα, να γίνει παθητικός και μοιρολάτρης.
        Ο ένας από τους γονείς αναγνωρίζει στο πρόσωπο του παιδιού – κλώνου το πρόσωπο του συντρόφου του στην ηλικία ίσως που τον ερωτεύτηκε. Περίπτωση που ίσως διαταράξει το οικογενειακό κλίμα. Επίσης το παιδί γνωρίζει ότι ο ένας από τους δυο γονείς του δεν έχει καμιά συγγένεια μαζί του, γεγονός που ίσως επηρεάσει τη σχέσης τους.
        Τέλος η ματαιοδοξία κάποιων να αποκτήσουν το παιδί των ονείρων τους, συνήθως ένα διάσημο πρόσωπο που θαυμάζουν. Έτσι όμως, καταργείται η αγάπη προς το παιδί γι’ αυτό που είναι. Ο γονέας προσπαθεί να προδιαγράψει την εξέλιξη του παιδιού. Επίσης, δημιουργείται έντονο πρόβλημα όταν ο κλώνος δεν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη δραστηριότητα που κατέστησε διάσημο το πρωτότυπο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενδεικτικές απαντήσεις Κ.Ε.Ε. για τα λατινικά 2023

Οι ενδεικτικές απαντήσεις της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων Γενικών Λυκείων για το μάθημα των Λατινικών Ημερησίων και Εσπερινών Λυκείων.